Appen som hjälper iranier undvika ”moralpolisen”

En grupp unga iranska utvecklare har tagit fram en app som gör det möjligt att undvika Irans moralpolis Ershad, som ser till att folket följer landets konservativa lagar.

ershad1

Den iranska ”moralpolisen” Ershad – som ser till att landets konservativa lagar efterlevs – möter nu motstånd i form av en app som ska hjälpa invånare i landet att undvika dem. Bakom appen står ett gäng unga iranska utvecklare. Det är med hjälp av så kallad crowdsourcing, av samma typ som används i till exempel trafikappen Waze,  som man gör det möjligt för användarna att med varandras hjälp kartlägga var Ershad finns för tillfället. Appen har fått namnet ”Gershad” (Get around Ershad) och realtidsvarnar för Ershads närvaro i form av symboler på en karta.

På deras sajt förklarar gruppen syftet med appen på följande sätt:

”Varför ska vi förnedras för vår uppenbara rätt att själva få välja vilka kläder vi vill ha på oss? Sociala medier och hemsidor är fyllda av bilder på oskyldiga kvinnor som har blivit misshandlade på grund av Ershads agenter.”

LÄS MER OM DETTA PÅ LÄNKEN NEDAN

En stor snackis i iranska socoala medier

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا