NSA kan ge svar om Hammarskjöld

Dag Hammarskjˆld i Kongo

En internationell juristkommission anser att nya bevis har kommit fram om flygkraschen 1961 där FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dödades. Kommissionen rekommenderar FN att utreda kraschen igen.

Hammarskjöld var på väg att medla i Kongokonflikten när planet gick i backen i nuvarande Zambia. De tidigare utredningarnas slutsatser om kraschen har varit omstridda.

 Utredarna anser att möjligheten att en attack mot planet från luften, eller att det tvingats ner på grund av hot, borde “trots allt tas på allvar”.

 I rapporten talar kommissionen om ”en förbluffande frånvaro av några bandupptagningar” som radiokontakten Ndolas flygledartorn i dåvarande Nordrhodesia hade vid tiden för händelsen, samt den “påvisbara ofullständigheten” i loggböckerna.

 Enligt kommissionen hade amerikansk personal radioövervakningsutrustning vid flygplatsen och det är ”högst troligt” att all lokal och regional radiotrafik kring Ndola från natten mellan den 17 och 18 september 1961 – när planet störtade – ”följdes och spelades in av NSA och möjligen även av CIA”.

 I arkiven för USA:s övervakningsorgan NSA kan alltså mycket intressanta svar stå att finna, skriver kommissionen. Men när den bett NSA om att få tillgång till sådana uppgifter har svaret blivit nej med hänvisning till ”topphemlig” sekretess för att skydda nationens säkerhet.

 Kommissionen har lämnat in klagomål hos amerikanska myndigheter mot att uppgifterna fortfarande är sekretessbelagda.

 Vidare skriver den att mycket är dimhöljt efter mer än 50 år, en dimma som i viss mån tätnat. Ändå, anser kommissionen, är det möjligt att dagens fakta ”fört oss något närmare sanningen om en händelse med global betydelse som förtjänar uppmärksamheten från både historien och rättvisan.”

 Flera teorier finns om orsaken till kraschen: Misstag av piloterna, att Hammarskjölds DC|6 attackerats av mindre stridsflygplan, att någon ombord försökt kapa planet eller att en mindre sprängladdning ombord detonerade.

 I sin rapport har kommissionen bland annat intervjuat vittnen som såg planet på väg in mot landning på flygplatsen i Ndola. Flera av dem talar om eldslågor i eller omkring planet redan när det var på väg mot marken – vilket skulle tala emot pilotmisstag.

 Gruppen består av fyra internationellt meriterade jurister – en britt, en sydafrikan, en nederländska och svensken Hans Corell. Deras slutsatser presenteras i Haag i dag.

TT/DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا