Presidentvalet i Iran 2013

zahra

Oppositionens favorit: en seriefigur.

Den populäraste presidentkandidaten bland Irans oppositionella heter Zahra, en 52-årig kvinna från Teheran vars tonårige son troligen dödats av säkerhetstjänsten. Problemet med Zahra är att hon bara finns i tecknad form.

Berättelsen om Zahra har skapats av den iransk-amerikanske serietecknaren Amir Soltani och började publiceras via internet för tre år sedan. På persiska heter serien ”Behest-e-Zahra”, ”Zahras paradis”, vilket också är namnet på en stor begravningsplats i Teheran. I ”Zahras paradis” ligger bland annat ayatolla Khomeinis gravmonument och många av de stupade från kriget med Irak är begravda där.

Historien utspelas strax efter presidentvalet 2009. Zahras son Mehdi har deltagit i de stora regimkritiska protester som följde på den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejads omstridda valseger. Plötsligt är Mehdi försvunnen. Hans mamma Zahra misstänker att han gripits av säkerhetspolisen och därefter fängslats, torterats och dödats.

Serien, som handlar om hennes fruktlösa sökande efter sonen, blev en stor succé framför allt i iranska exilkretsar. Så småningom publicerades den i tryckt version och har till dags dato översatts till femton språk.

Inför årets presidentval har Soltani skapat nya seriestrippar. Nu har Zahra bestämt sig för att ställa upp i valet. Hon vill föra de iraniers talan som dött eller tvingats fly landet för sin övertygelses skull. Här har historien blivit dubbel fiktion, eftersom kvinnor inte tillåts kandidera till presidentposten.

– Kvinnliga kandidater är mot lagen, förklarade en av ledamöterna av Väktarrådet, som veckorna inför valet sållade bort de trettio kvinnor som ändå anmält sitt intresse.

Men Zahra driver ändå en alternativ, nätbaserad valkampanj via en webbsajt. ”Kampanjen” organiseras av den USA-baserade människorättsorganisationen United for Iran. Zahra har blivit omtalad i Iran, trots att de iranska myndigheterna intensifierat censuren och filtreringen av internettrafiken i landet inför valet.

Amir Soltani, som flydde från Iran med sin familj när han var tolv år säger att Zahra representerar “det andra Iran”.

– Det finns en dold sida av landet, en sida med en enorm potential. Tyvärr återspeglas inte detta i det kommande presidentvalet.

källa: DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا