Smarta sedlar kan förhindra bedrägerier

dollar244

Amerikanska forskare har hittat ett nytt sätt att bädda in mikrochip i papper, som gör det möjligt att spåra sedlar och förhindra bedrägerier.

 Forskare vid North Dakota State University i USA har hittat ett nytt sätt att bädda in mikrochip i papper, rapporterar BBC. Tekniken gör det möjligt att spåra bland annat sedlar, biljetter och juridiska dokument.

 Den nya metoden går ut på att man med hjälp av laserstrålar fäster tunna mikrochip med radioantenner i pappret, där informationen sedan kan läsas av på avstånd. Chippen är så kallade RFID-chip, som i dag finns i bland annat busskort, stöldskydd i butiker och pass.

Tidigare försök att bädda in chippen i sedlar har gjort att pappret antingen har blivit för tjockt, eller att chippet skapat en bula på pappret som gjort att man inte kunnat trycka någonting på det.

 Forskaren Val Marinov, som lett utvecklingen, säger till BBC att den nya metoden är dubbelt så snabb som de tidigare metoderna, och att den dessutom är billigare då utrustningen inte är lika dyr och mindre material behövs för sedeln.

 – Jag tror att vår metod är den första som kan bädda in en fungerande RFID-tagg i papper, säger Val Marinov till BBC.

Förhoppningen är att det nya “smarta” pappret ska kunna förhindra bedrägerier och penningtvätt. Andra områden där pappret kan användas är bland annat tågbiljetter eller konsertbiljetter.

källa: DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا