Den 11 april presenterades årets stipendiater av Stiftelsen Ungt Ledarskap. I kategorin offentlig sektor prisades Farid Nolen för sitt arbete med att på skolor i landet motivera ungdomar i att bli bättre i matematik.
Den metod som Farid Nolen arbetar med går ut på att elever ska inspirera och motivera varandra. Elever i årkurs 9 kan hjälpa de i årkurs 7 och 8. Ofta är det också upplagt så att ungdomar från olika platser får samarbeta. Och han arbetar direkt med eleverna, och inte via lärarna.
– Jag har också lärarfortbildningar där vi går igenom inspirationsmetodik. Hittills har jag fortbildat cirka 3000 lärare. Men jag samlar inte i första hand lärare och rektorer för genomgångar av hur man kan jobba med matematik, utan utgångspunkten är att jag samlar äldre elever som får bli mentorer för de yngre, säger han.
– Genom att förändra självförtroendet hos eleverna kan de hjälpa varandra att bli bättre på att förstå och ta till sig matematik.
Hittills har Farid Nolen besökt ett femtiotal kommuner runt om i landet, med god respons.
– Ungdomar vill lära sig mer matte. Jag har varit med om att elever på skolor satt sådant tryck på lärare och skolledning om att få rulla igång inspirationsprojekt att skolan inte haft något val. Inte för att skolan satsar motvilligt, tvärt om, lärare och skolledare går blir själva väldigt inspirerade av att eleverna vill mer och ser till att mobilsera de resurser som krävs för att bemöta elevernas intresse. Det är fantastiskt roligt att vara med om att lösgöra all den kreativitet som en massa ungdomar sitter på, säger han.
Farid Nolen får stipendiet trots att han inte är anställd inom offentlig sektor, utan på Västsvenska handelskammaren där han driver projektet Mathivation, som han också har grundat. Men eftersom han arbetar åt offentliga sektorn har stipendiejuryn valt att prisa honom ändå.
– Han är en ung person som är bärare av de tre egenskaper som vi efterlyser: mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga. I sin roll som mattemissionär fungerar han som en inspiratör i skolan, och det tycker vi är så viktigt att vi vill uppmärksamma det, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting, och som ingick i juryn.
Stipendiet är på 250 000 kr och ska användas inom fem år till att utveckla mottagarens personliga ledarskap.
källa: www.skl.se