Hammarkullefestivalen

hammarkullen

I ett fantastiskt väder gick startsignalen för årets upplaga av Hammarkullefestivalen.Kullarna runt kanevalsvägen är kantade av enorma mängder med besökare som slåss om att få en bra utsiktsplats mot det färgsprakande tåget.

Festen pågår hela helgen med tivoli, knallemarknad, mat från olika delar av världen och artister. Det stora karnevalståget börjar gå klockan tolv på lördag och på söndag är det dags för barnens motsvarighet vid samma tid.

Hundratals dansare i flera dansgrupper deltar i tåget. Det bjuds bland annat på traditionella bolivianska folkdanser, samba, kamerunsk dans, kurdisk dans och svensk folkdans. En del av dansarna har tränat inför karnevalen ända sedan årsskiftet.
– Vår styrka är att det är en ideell förening som gör karnevalen tillsammans med de andra föreningarna här. Det här är äkta och så det ska vara, säger karnevalsgeneral Tony Parath.

Årets musikaliska dragplåster är vissångaren Dan Viktor. Han spelar på fredagskvällen klockan sju på stora scenen. I övrigt intar massor av dans- och musikartister de två scenerna under karnevalsdagarna.

Under större delen av fredagen hålls för första gången seminariet Den röda tråden. Det kostar 500 kronor att delta. Karnevalens möjligheter när det gäller integration och gemenskap samt hur dessa kan underlätta en mer tolerant vardag kommer att diskuteras.
– Vi är dåliga på att säga det men karnevalen lever hela året. Jag tänker på alla de här som danstränar och föreningarna som jobbar mot karnevalen 365 dagar om året.

En enkätundersökning som arrangören lät genomföra förra året visar att 45 procent av besökarna tyckte att deras uppfattning om Hammarkullen förbättrades i samband med karnevalen. Elva procent av besökarna kom, enligt enkäten, utifrån.
– Folk kommer från andra delar av Göteborg, från andra kommuner och även utomlands, säger Tony Parath.

Joakim Magnå & Madeleine Sahlman

GÖTEBORGS-POSTEN | Lördag 30 maj 2009

پیمایش به بالا