Nouroz/Newroz 2013

I samarbete med Kulturföreningen Setin, Riksteatern och ABF

kiosk

Fira våren och det iranska, kurdiska, afghanska och tadzjikiska nyåret tillsammans med iranska gästartisterna Navaye Zagrosian och Kiosk. En härlig festkväll fylld av musik och dans!

Kiosk är pionjärer inom den iranska rockmusiken. Deras unika sound bygger på en mix av rock, zigensk jazz, blues och iransk folkmusik. Lägg till detta skarpa och satiriska socialpolitiska texter som av BBC beskrevs som ”a social commentary on the issues that affect the daily lives of Iranians all over the world.” Under våren turnerar de i Europa med sin senaste skiva Tashkilate Movazi.

Navaye Zagrosian – ”Voice of Zagros” – spelar på handgjorda instrument från Irans sydvästra bergstrakter. Området befolkas framförallt av folkgruppen Lor som anses vara en av de äldsta i landets etnogeografiska mosaik. Bergstrakterna har en gedigen musikhistoria och den relativa avskildheten har bla bevarat och utvecklat musiken på ett unikt sätt.

zagrosian23mars

Norouz är benämningen på det iranska, kurdiska, afghanska och tadzjikiska nyåret och stavas på lite olika sätt beroende på språk och dialekt. Högtiden är ca 4000 år gammal. Ordagrant betyder det “ny dag” och firas på vårdagjämningen. I Turkiet är Norouz-firande, eller Newroz som det heter på kurdiska, ett känsligt ämne eftersom det är en tradition som firas av kurder.

källa: www.gso.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا