Invandrarna bär upp välfärden

Vemodigt och nära till tårar. Centerpartiets avgående partiledare Maud Olofsson använde sitt sista tal i Almedalen till att hylla entreprenörerna. Särskilt de med utländsk bakgrund. ”Invandrarna bär upp välfärdens kärna”, sade Olofsson.

– Det svåra är inte att börja …det svåra är att sluta.

Det var flera gånger nära att brista för Maud Olofsson i sitt tionde och sista tal i Almedalen.

– Men det är rätt att lämna över stafettpinnen till en ny generation. Men jag ska säga som det är, det är både vemodigt och skönt, sade Centerpartiets partiledare, som avgår i höst.

Talet var personligt, känslofyllt och fyllt av tillbakablickar. Bland annat såg hon med stolthet tillbaka på tiden när Alliansen bildades.

– Det är inte längre normalt att Socialdemokraterna styr landet, det är inte längre normalt att de borgerliga träter. I dag har vi en bättre regering.

Men från nostalgin var inte steget långt till att skildra de utmaningar som Sverige står inför – ”förnyelsen måste fortsätta”, menade Olofsson. Inte minst skickade hon en uppskattande hälsning till landets invandrare.

– Bidragsberoende, arbetslöshet, segregation och kriminalitet – vi har många negativa ord för invandrare. Tänk hur sällan man hör det positiva.

– Det finns andra sätt att beskriva invandring. Jag hittar kreativitet, jag hittar omtanke, jag hittar entreprenörskap, en okuvlig vilja och en okuvlig entusiasm.

Hon lyfte upp invandrarna som lever i dagens Sverige …

– Vet ni att Sverige får ett nettotillskott med 10.000 högutbildade invandrare varje år? En av tre apotekare och en av fyra läkare är människor med utländsk bakgrund. Kära vänner, det är invandrare som bär upp välfärdens kärna.

… och de som ska bygga landet i framtiden.

– Jag vill säga ”Vi vill att ni ska bidra, vi vill att ni ska starta företag, vi vill att ni ska hjälpa till att bygga nybyggarlandet Sverige”. Låt oss hjälpa dem och välkomna dem att komma hit.

Företagsamheten var ett genomgående ämne i talet. Maud Olofsson såg framför sig ett samhälle där fler partier, inte bara Centerpartiet, kan kallas sig ”entreprenörspartier”.

– Jag tror att vi befinner oss i en brytningstid där vi går från storföretags-Sverige till entrenprenörs-Sverige.

– Tänk om det om tio år är självklart att gå från anställd till att vara företagare?

Hon betonade också klimathotet, och varnade för att frågan håller på att falla i glömska.

– Utsläppen minskar inte, de ökar. Det är bråttom.

– Hälften av jordens befolkning bor i städer, det ställer nya krav på att bygga hållbara städer. Vi måste ha effektivare fordon, effektivare energianvändning och klimatsmarta produkter.

Olofsson var, till skillnad från veckans tidigare talare, måttfull med kritiken mot övriga partier. Men skickade en vass hälsning till Socialdemokraternas partiledare:

– Det ska vara ordning och reda i statsfinanserna, annars drabbar det alltid de svagaste. Därför blir jag så upprörd av diskussionerna att Socialdemokraterna skulle kunna tänka sig att fälla vårt budgetförslag i höst.

– Jag tycker att Håkan Juholt i morgon, här i Almedalen, ska ge besked till alla svenskar: Är du beredd att äventyra statsfinanserna? Är du beredd att tillsammans med Sverigedemokraterna ge upp det ramverk som är satt för att hålla ordning i svensk ekonomi?

Sedan avslutade Maud Olofsson sitt sista tal i Almedalen med att åter bli nostalgisk.

– Det har varit en del tuffa beslut, men jag är så glad att jag har fått påverka politiken.

– Jag är oändligt tacksam över att ha fått göra den här resan och jag kommer att bära med mig den hela livet.

källa: DN.se


دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا