Malmöpolisen vill ha vapenamnesti

Det finns alltmer vapen i omlopp i Malmös kriminella kretsar. Därför vill polisen i Malmö göra det möjligt att åter lämna ifrån sig illegala vapen utan straff.

Det är polisområde Malmö som i en skrivelse hemställer till Justitiedepartementet att föreslå riksdagen en ny tillfällig vapenamnesti.

Användningen av illegala skjutvapen i Malmö i brottsliga sammanhang förefaller öka. Senast 31 januari användes skjutvapen vid ett gängrelaterat mord på allmän plats, skriver polisnämndens ordförande och vice ordförande i sitt brev till regeringen.

Under mars månad hade 22 pistoler beslagtagits av polisen i Malmö i samband med brott.

Enligt brevet blir innehav av och nyttjande av vapen allt viktigare vid brottslig verksamhet. Detta tillsammans med den stora mängd illegala vapen som tas i beslag i Malmö oroar polisnämndens ledning.

Två vapenamnestier har hittills genomförts i Sverige. Efter den bedömde Rikspolisstyrelsen att amnestin bidrar till att minska förekomsten av illegala vapen i kriminella kretsar.

Polisnämnden i Malmö vill därför att regeringen föreslår riksdagen att en ny tillfällig amnesti införs för att minska antalet skjutvapen i omlopp bland kriminella.

Källa:sydsvenskan.se

پیمایش به بالا