Ambulans dröjde – Rockys fru dog

Rocky Thorén miste sin fru i juni. När hon fick hjärtstopp tog det över 20 minuter för ambulanserna att komma till Gårdsten en vardag.

– Det är inte klokt att det ska ta så lång tid.

3644210992

Rocky Thorén åker till Kvibergs kyrkogård några gånger i veckan och njuter av stillheten i minneslunden.

GP har i veckan berättat om problemen med för få ambulanser, hård arbetsbelastning och hur patienter blir lidande och tvingas vänta för länge på hjälp.

Rocky Thorén är en av dem som har drabbats av att det tar tid för ambulansen att komma. Hans 55-åriga fru Doffy fick hjärtstopp i lägenheten i Gårdsten för fyra månader sedan och dog.

Han minns att förmiddagen den 4 juni började bra. Han hade bryggt kaffe och Doffy tog med sig kaffekoppen och en cigarett ut på balkongen.

– Hon hade bestämt sig för att åka till Angereds centrum och handla. Hon skulle bara göra sig i ordning och gick därför till badrummet, berättar Rocky.

Doffy låg på badrumsgolvet

Bara två veckor tidigare hade Doffy fått besked om att hon hade vunnit kampen mot cancern och att alla värden såg bra ut. De pratade om att fira sin bröllopsdag på midsommarafton med restaurangbesök.

Men glädjen förvandlades snabbt till förtvivlan den där förmiddagen. När Rocky gick förbi badrummet låg Doffy på golvet med ögonen öppna. Han trodde först att hon hade slagit i huvudet och tog därför en våt handduk för att badda henne, men när hon inte andades blev han rejält rädd. Han tryckte på hennes bröstkorg snabbt flera gånger och gjorde även mun-mot-mun-metoden.

Inget hände.

– Då slog jag 112.

Det gick fem minuter. Och tio minuter. Rocky fortsatte att försöka få liv i sin fru. Samtidigt rusade tankarna.

– Jag tänkte ”fan vad det tar tid”. När ens fru ligger där känns allt som en evighet. Man vill ju ha hjälp av professionella då.

Kritisk till dröjsmålet

När ambulanserna äntligen kom satte sig Rocky i vardagsrummet me­dan personalen kämpade med Doffy. Efter en timme gav man upp.

– ”Hon har tyvärr gått bort, men vi gjorde allt vi kunde”, sade ambulansmännen till mig. Det var som om någon drog ner en rullgardin framför mina ögon.

Rocky är nöjd med ambulanspersonalens insats, men mycket kritisk till att det dröjde så länge att få en ambulans. Ibland när han sitter i minneslunden vid Kvibergs kyrkogård, där Doffys aska har spridits, fastnar tankarna vid en fråga:

– Hade Doffy levt om ambulansen kommit tidigare?

Det är en fråga som ingen kan svara på.

Personalen från Falck ambulans reagerade också efter händelsen och skrev en avvikelserapport och undrade varför det tog så lång tid. Den fick både ansvariga på Sahlgrenska universitetssjukhuset och SOS. Det tog över 21 minuter innan första ambulans kom fram från det att SOS fick larmet, enligt avvikelserapporten.

Upptagna ambulanser

SOS förklaring är att arbetsbelastningen vid den här tidpunkten var väldigt hög. Flera ambulanser var upptagna med prio 1-patienter, alltså livshotande tillstånd. Därför fanns ingen annan ambulans än den som skickades från Frölundaborg, på andra sidan Göteborg. Den andra ambulansen åkte från Sahlgrenska.

– Vårt ansvar är självklart att ta närmaste lediga ambulans i tid räknat, men vi kan omöjligt styra ambulansens framkörningstid, säger Sören Graversen, platschef för SOS i Göteborg.

I övrigt vill han inte kommentera det enskilda fallet.

Vid livshotande akuta tillstånd kan SOS även larma räddningstjänsten som åker och hjälper patienten tills ambulansen är framme. I det här fallet missades det, något som SOS har medgett. Om räddningspersonal varit inne på Angeredsstationen och fått larmet skulle det ta max fem minuter att vara hemma hos familjen Thorén.

Per Örninge, ambulansöverläkare vid SU, har efter GP:s artiklar i veckan, återigen gått igenom tre dödsfall som ambulanspersonal anmält som avvikelser. Ett av fallen handlar om Doffy. Han ser inget skäl att gå vidare med en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.

– Jag ser inget samband mellan dödsfallen och ambulansbrist, utan det är en annan vårdgivare som har ansvaret, säger Per Örninge och syftar på SOS.

”Den verklighet vi har”

Vad tycker du om att det tar över 20 minuter till en patient med hjärtstopp?

– Jag kan tycka att det tar lång tid, men det är lite den verkligheten vi har. Vårt sätt att gardera oss för belastningstoppar är avtalet med räddningstjänsten som ska larmas ut av SOS vid livshotande tillstånd. På det sättet ska vi garantera att patienten nås på kort tid, säger Per Örninge.

Snezana Bozinovska

031-62 41 26

snezana.bozinovska@gp.se

Gp

پیمایش به بالا