Det skulle innebära en katastrof om FN beslutar om ytterligare sanktioner mot Iran. Ekonomiska sanktioner drabbar bara det iranska folket. Regimen berörs inte nämnvärt. Det menar människorättsaktivisten Shirin Ebadi.
– Jag är så trött på denna fokusering på Ahmadinejads kärnenergiprogram. I flera år har västmakterna bara tjatat om programmet. De verkar helt ha glömt bort att Iran har det högsta antalet fängslade journalister i världen och att det är i Iran som flest ungdomar i världen döms till dödsstraff. Väst tänker bara på sin egen säkerhet, säger Shirin Ebadi.
Hon är kort, orubblig och inte det minsta insmickrande. Och hon är arg. Arg på västvärlden som inte tillräckligt stöttar demokratisträvarna i Iran.
– De som protesterar känner sig svikna. Det enda de begär är att medierna och politikerna i Europa och USA skildrar det som händer i Iran och att stormakterna inte glömmer bort att ställa krav på de mänskliga rättigheterna.
På torsdag ska stormakterna med USA i spetsen möta de iranska ledarna för att diskutera kärnenergiprogrammet. Eller det hoppas västmakterna på i alla fall. Om inga framsteg görs hotar FN-sanktioner.
– Ekonomiska sanktioner kommer bara att göra det iranska folket fattigare. Regimen kommer inte att lida. Och jag är trött på hotet om en militär attack. Ett krig skulle bara förvärra situationen ytterligare.
Shirin Ebadi fick Nobels fredspris 2003 för sitt arbete för de mänskliga rättigheterna, något som väckte starka känslor. Tusentals Tehranbor hyllade henne, medan de konservativa protesterade och kallade valet av pristagare för politiskt. Regimen är inte förtjust i Shirin Ebadi. Och i det politiska gungfly som råder efter det ifrågasatta presidentvalet i juni har Shirin Ebadi valt att stanna kvar utomlands.
– Jag hade lämnat Iran några dagar före valet eftersom jag skulle hålla en rad föreläsningar. Mina kolleger bad mig att stanna kvar i Europa för att berätta för världen vad som pågår, säger hon.
Hon är inte på flykt, även om hon är fullt medveten om att hon inte står högt i kurs i det iranska ledarskapet. Hennes man och syskon har flera gånger hotats av säkerhetstjänsten i Iran. Men det är inget som skrämmer Shirin Ebadi.
– Jag har blivit hotad i över tjugo år nu. Det är snarare tröttsamt.
Hon blev själv överrumplad av styrkan i de iranska protesterna mot presidenten.
– Jag visste att folket var mycket olyckligt och att det tog varje tillfälle i akt för att visa sitt missnöje, men jag hade aldrig kunnat tro att det så öppet skulle våga trotsa regimen, säger hon.
– Motståndet är inte nedslaget. Jag vet att folket kommer att vinna till slut, men det är svårt att säga när. Det som inte dödar, stärker
Källa: DN.se