”Det ligger i den småländska naturen att spara. Jag tror inte jag har någonting på mig som inte är köpt på en loppmarknad. Det innebär att jag vill försöka gå före med gott exempel”, säger Ingvar Kamprad.
Han har i många år legat högt på tidskriften Forbes lista över världens rikaste män, men har i år fallit bort från topp 500-listan. Ingvar Kamprad har de senaste åren trappat ned på sitt engagemang i Ikea och förberett sina tre söner Mathias, Peter och Jonas på den dag han själv inte längre finns kvar.
”De har var och en fått ett eller två år att följa pappa i fotspåren när vi är ute och tittar på varuhus”, säger han till TV4 och fortsätter:
”Vi har lärt att jobba tillsammans, och att uppträda med en enad vilja. Vi ska utveckla oss och vi ska inte lämna grundidéerna.”
Ingvar Kamprad har i dag återvänt till Älmhult och Småland efter över 40 år utomlands.
”Jag är utomordentligt nöjd och glad för att få vara hemma, och få träffa alla de gamla kompisarna som jag växte upp tillsammans med”, säger Ingvar Kamprad till TV4.
Älmhult är och har varit Ikeas hjärta sedan entreprenören startade sitt företag. Det var i Älmhult som den första möbelbutiken öppnade 1953.
”Vi bygger hela vår verksamhet på det”, säger Ingvar Kamprad om den småländska ortens betydelse för möbeljätten som i dag omsätter över 300 miljarder kronor och finns i 43 länder.
Bolaget har i dag 155.000 anställda som enlig Ingvar Kamprad alla omfamnat Ikeakulturen med samarbete, platt organisation och – naturligtvis – sparsamhet.
”Du är liksom jag en småländsk bonnagrabb, vi har Småland i blodet och vi vet vad en krona är för någonting, trots att den inte är lika mycket som den var när vi köpte godis och gick i småskolan”, säger Ingvar Kamprad till TV4:s reporter Jesper Börjesson som själv är uppvuxen i Älmhult.
Kan endast ses i Sverige
källa: Di.se