Forskare :Duscha inte varje dag

duscha

Jag kan villigt erkänna att jag duschar varje dag men enligt forskarna borde jag skära ner betydligt på mitt duschande. Här kommer nämligen det vetenskapliga svaret på hur ofta vi bör duscha.

Det är inte helt ovanligt att duscha varje dag. Det är ett sätt att känna sig fräsch, piggna till på morgonen eller tvätta sig efter jobbdagen. För den som tränar kan det till och med bli oftare än så. Men har du någon gång funderat på hur ofta du egentligen behöver duscha?

Dermatologen Joshua Zeichner menar att anledningen till att vi duschar så ofta som många av oss gör beror på ett kulturellt fenomenen.

– Vi tvättar oss för ofta i det här landet och det är viktigt att inse. En stor del av anledningen till att vi gör det beror på sociala normer, säger han till .

Och det är faktiskt inte speciellt bra att duscha så ofta som många av oss gör. Varmvatten kan faktiskt torka ut och irritera huden samt tvätta bort bakterier som existerar på huden naturligt och som är bra för den. Det kan även bildas små sprickor som i förlängningen kan leda till infektioner.

Joshua Zeichner får stöd av sin kollega Katherine Ashenburg som menar att anledningen till det frekventa duschandet kan spåras till reklamen som gjorde att badrumstvål blev ett allt vanligare inslag i USA. Budskapet som trummades in var ”använd två – bli vacker”.

De två forskarna är också överens om att små barn inte ska badas dagligen. Att exponeras för smuts och bakterier i tidig ålder kan nämligen göra den mindre känslig.

Egentligen räcker det enligt forskarna att skutta in i duschen varannan, eller var tredje dag.

Känns det ofräscht? Blöt upp och tvåla in en trasa över de delar av din kropp som känns ofräscha. Det räcker gott!

Källa: msn.com/sv-se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا