EU kan införa hårdare visumregler för amerikaner

EU o USA

Om USA inte behandlar alla EU-medborgare som vill resa till landet jämlikt kan EU komma att införa hårdare inreseregler för amerikaner som vill resa till länder i EU. Det bekräftar högt uppsatta EU-tjänstemän i USA för SVT Nyheter.

Den 21 januari införde USA strängare inreseregler för svenska medborgare som också har medborgarskap i eller har besökt Iran, Irak, Sudan och Syrien sedan mars 2011. De kan därmed inte använda det förenklade inresetillståndet ESTA, som kostar 14 dollar och ansöks senast 72 timmar före resa. Istället måste de betala 160 dollar, genomgå en hårdare prövning och ansöka om visum flera månader innan sin resa.

En av alla som berörs av de hårdare reglerna är Armina Etminan, som SVT tidigare har rapporterat om. Hon planerade att åka till USA för att delta i FN:s kvinnokommissions konferens, CSW, i New York i mars. Men hennes ena medborgarskap i Iran satte stopp för resan.

– Jag hade ju en godkänd ESTA eftersom jag hade varit där i november. Så jag hade tänkt att det var redan klart och biljetterna skulle bokas när jag fick reda på det här. Jag blev förvånad och arg, berättade hon för SVT Nyheter.

EU motsätter sig USA:s regler

Det system som tillåter EU-medborgare att resa visumfritt till USA bygger på ömsesidighet och innebär att amerikanska medborgare får samma förenklade inresetillstånd till EU-länder. Men när nu USA infört regler som särbehandlar vissa EU-medborgares inresande anser EU att ömsesidigheten i systemet är bruten.

EU har aktivt motsatt sig de nya amerikanska reglerna och påpekat att EU-kommissionen vartannat år gör en utredningen för att se att ömsesidig visumfrihet råder mellan länder som ingår i systemet. Under våren är det dags för en sådan utredning, och resultatet kommer att presenteras i april.

Om kommissionen då kommit fram till att det ömsesidiga systemet är brutet kan den föreslå att EU inför motåtgärder. Det innebär att amerikanska medborgare framöver kan behöva visum för att kunna ta sig till något EU-land.    

källa:svt.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا