Efter att USA och Iran nått ett historiskt avtal om Irans kärnenergiprogram väntas sanktionerna mot landet så småningom lyftas. Då öppnas stora affärsmöjligheter för svenska företag menar Reza Khelili Dylami, vd för Skandinavisk-Iranska handelskammaren.
På tisdagen slöts det omdebatterade avtalet mellan Iran och Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA. Enligt avtalet ska Iran banta sitt kärnenergiprogram och öppna det för internationell insyn. I utbyte ska sanktionerna mot landet så småningom lyftas. Kongressen i USA har nu 60 dagar på sig att se över avtalet.
Men på Skandinavisk-Iranska handelskammaren firar vd Reza Khelili Dylami redan avtalet, som han menar är en viktig uppgörelse för iranska och svenska företag.
– Det kommer att ske en stor förändring. Iran har väldigt lite produktion och industri. Samtidigt har landet en högutbildad befolkning. Företag tittar på Kina som visserligen är väldigt stort, men som har egen produktion. Arbetskraften är nästan lika billig i Iran som i Kina och iransk levnadsstandard är högre.
– Iran har en stor efterfrågan på bilar men producerar lite själva. Här finns ett stort utrymme för affärer, på ungefär 650 000 bilar. Runt 70 procent av alla lastbilar i Iran behöver också bytas ut inom kort, de är väldigt gamla.
Utöver bilindustrin ser Reza Khelili Dylami stora möjligheter för svenska Saab att sälja flygplan till Iran.
– I dag finns bara ett flygbolag. Om det blir fler när sanktionerna lyfts kan Iran behöva upp till 400 flygplan som Saab skulle kunna sälja.
Även pappersmassa kan ha en bra marknad i Iran, som brukar stora mängder, men själva saknar skog.
– Och teknikbolag. Många har redan i dag affärer med Iran men i tredje, fjärde hand.
Hur såg det ut före sanktionerna?
– Före sanktionerna var runt 270 svenska företag aktiva i Iran. Sandvik, Volvo och alla stora aktörer har sedan lämnat landet och under sanktionerna har bara 50 företag stannat kvar, säger han och fortsätter.
– Framförallt har företag lämnat på grund av problem med banksystem. De kan inte få ut pengar och kan inte få betalt.
Vilka blev kvar?
– Små företag inom kosmetik, medicin och sådana sektorer. De berörs inte av sanktionerna och kan vara fast i kontrakt.
Avtalet är som tidigare nämnt inte helt klart ännu, men Reza Khelili Dylami tror inte att det kommer uppstå några hinder på vägen.
– Men sedan är det klart att det tar minst sex, sju månader innan vi börjar se effekt. Svenska företag är normalt väldigt försiktiga och lite sent ute, men jag har fått samtal redan nu.
– Iran har problem med sopor som i dag grävs ner. Ett svenskt återvinningsföretag är intresserat och säger att det vill göra affärer så fort banksystem och transaktioner mellan Iran och Sverige fungerar lättare.
källa:svd.se