Så ska regeringen bekämpa tiggeri

20150624tiggare

Det ska bli lättare att avhysa tiggare som olagligen bosatt sig på mark de inte har rätt att bo på. Det är ett av förslagen i regeringens åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. 

 Justitieminister Morgan Johansson (S) vill inte förbjuda tiggeri. 

– Vi ska inte införa något slags lösdriverilagstiftning, säger han.

 – Men det finns tre inslag vi inte kan acceptera: Om de människor som tigger utnyttjas och exploateras, om det växer upp hundratals spontana bosättningar på allmän, privat eller kommunal mark, och trakasserier och våld mot de människor som ber om pengar.

– Det är i dag inte förbjudet att tjäna pengar på någon annans tiggande – där finns en lucka. 

Regeringen ska tillsätta en utredning för att få svar på om det går att införa en lagstiftning motsvarande den som förbjuder för koppleri. 

En annan föreslagen lagändring är att det ska bli enklare att avhysa personer som bosatt sig olagligt på privat eller kommunal mark. 

– Det handlar om mark som allmänheten inte har tillträde till. Där är lagstiftningen mer komplicerad. Markägaren måste begära in namn [på de som bosatt sig där], sedan gå till Kronofogden och betala 600 kronor per person som man vill få avhyst, säger Morgan Johansson. 

Det finns i dag cirka 300 sådana bosättningar i Sverige, enligt Morgan Johansson. 

På frågan om hur avhysningar får färre att tigga svarar Morgan Johansson att avhysningarna i sig inte får färre att tigga.

– Vi kan inte ha en ordning i Sverige där vi inte kan komma åt hundratals bosättningar. 

Ansvaret för de tiggande EU-medborgarna ligger ytterst hos ursprungsländerna, däribland Rumänien och Bulgarien, enligt barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Sverige ska därför inleda ett samarbete med Rumänien för att tillsammans bekämpa tiggeriet. 

– Vi vill att de här personerna ska få en bättre tillvaro, säger Åsa Regnér. 

Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet och Moderaternas partisekreterare, Tomas Tobé, föreslog på DN Debatt i slutet på april att ”organiserande av tiggeri förbjuds”. Åtta av justiteutskottets ledamöter har dock sagt bestämt nej till ett förbud mot tiggeri. 

Efter att Moderaterna på DN Debatt presenterade sitt förslag om att stoppa det organiserade tiggeriet blossade en debatt upp om hur pass, eller om överhuvudtaget, tiggare utnyttjas för pengars skull eller exploateras ekonomiskt. Morgan Johansson hänvisar för din del till den nationella samordnarens erfarenheter, men kan inte säga hur i hur stor omfattning utnyttjandet sker.

– Samordnaren har åkt runt i Sverige och träffat många företrädare, både kommuner, polis och representanterna själva. När han begär en översyn av lagstiftningen och säger att det här förekommer så utgår jag från att det är det han faktiskt har sett, säger Johansson.

Moderaternas Beatrice Ask, ordförande i justitieutskottet, välkomnar regeringens förslag – även om hon anser att de överlag är en direkt kopia på hennes egna förslag.

– Vi lånar gärna ut våra idéer, för det är samma förslag. Dels att täppa till lagstiftning så att man kommer åt utnyttjande av EU-migranter, dels att man måste skärpa reglerna för att kunna avhysa illegala bosättningar på privat mark.

Betyder det att förslagen kommer få stöd av er i riksdagen, när de presenteras i en proposition?

– Det återstår att se hur en sådan proposition ser ut, men ja, vi har den uppfattningen. Sedan finns det mer att göra men det återstår att se hur direktiven till utredningen ser ut.

Källa:DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا