Flyktingsmuggling till Sverige

20150422smuggling

I jakten på människosmugglare vid Medelhavet pekar italiensk polis på kopplingar till Sverige. Att Sverige är ett av de främsta målen bekräftas av polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA). Men inget tyder på att huvudmännen finns i Sverige, enligt NOA.

 Italiensk polis grep på tisdagen 14 personer som misstänks vara del av ett större nätverk som skickat tusentals flyktingar över Medelhavet och vidare ut i Europa – med destination Tyskland, Storbritannien, Norge, Holland och Sverige.

– Sverige är en av de stora slutdestinationerna för människosmuggling, slår NOA:s gränspolischef Patrik Engström fast.

Det framgår när myndigheter intervjuar flyktingar som nått till sydeuropeiska stränder, säger Engström. Vid kontroller av deras mobiltelefoner har de haft svenska kontaktuppgifter i dem och i vissa fall svenska kontantkort.

Men arbetet för att komma åt smugglarna är komplicerat. Hjärnorna bakom smugglandet finns i Nordafrika, enligt Engström, och polisen tappar i regel tråden vid Medelhavet när flyktingarna tas om hand av nya smugglare.

– Det går att knyta smugglingen hela vägen till den första destinationen i Europa, men det är sällan som nätverken i Afrika har kontakt med de i Europa.

Och i Libyen, där majoriteten som kommer från Nordafrika passerar, finns inga fungerande polismyndigheter att samarbeta med.

Det kan mycket väl vara någon i Sverige som lånar ut pengar eller som satt någon i kontakt med någon i Nordafrika

Patrik Engströmvid vid polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA)

På hemmaplan, inom svenska gränser, finns det inte heller så många trådar att dra i.

– Det finns inget som tyder på att huvudmän skulle sitta i Sverige. Smugglingen är inte heller riktigt organiserad i den hierarkiska strukturen. Men det kan mycket väl vara någon i Sverige som lånar ut pengar eller som satt någon i kontakt med någon i Nordafrika, säger Engström.

De flesta som korsar havet hamnar i Grekland eller Italien. När oron stiger i Mellanöstern ökar antalet syrier och irakier som tar vägen via Turkiet till Grekland. Italien nås via landets sydliga öar utanför den libyska kusten.

– Vidaresmugglingen sker sedan av nätverk som finns i Europa. Det är små grupper, celler, som arbetar i form av nätverk. Och där smugglas individer och mindre grupper steg för steg till slutdestinationen, säger Engström, och berättar om ett steg som tagits:

– Vid några tillfällen har smugglare chartrat turistbussar och hyrt in professionella chaufförer. Bussbolagen tror att de har fått en vanlig turistkörning från Rom till Malmö av en sluten förening.

Den italienska utredningen innefattar Sverige, men huruvida svensk polis är direkt inblandad i den kan Patrik Engström inte uttala sig om.

Insatserna kommer att tillta i allmänhet, tror gränspolischefen. Inte minst till sommaren då stora flyktingströmmar väntas.

– Från gränspolisens sida kommer vi med största sannolikhet förstärka stödet till Frontex och operationen Triton i centrala Medelhavet. Det kommer att ändra karaktär och utökas.

källa: svd.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا