Var femte stockholmare är född i ett annat land än Sverige

Stockholm lockar inte dem som är födda i Liechtenstein. Men länet slår rekord i antal nationaliteter och har dragit till sig människor från 193 länder.

stockholm

Bara sju FN-länder saknas i regionen, visar ny statistik från Länsstyrelsen. Det är förutom Liechtenstein, Brunei, Kiribati, Mikronesiska federationen, Palau, Tuvalu och Vanuatu.

– Det är fascinerande att Sverige, trots vårt förhållandevis perifera läge och bistra klimat, kan locka människor från världens alla hörn, säger Kjell Haglund, chefsanalytiker på Länsstyrelsen.

 

Nästan var fjärde – 22,6 procent – av länets 2 163 042 invånare är födda i ett annat land.

De sju länder som inte är med i FN, men som finns i länet, är en kombination av stater utan full kontroll av det egna territoriet (Palestina och Kosovo), utomterritoriella områden (bland andra Bermuda) och områden med särskilt självstyrande status (bland andra Taiwan).

Finland och Irak är de vanligaste födelseländerna, 20 länder har färre än tio personer boende i Stockholms län, från sju av länderna kommer endast en person.

Om man räknar förändringarna i procent och utgår från december 1998 så toppar Mongoliet med en 150-faldig ökning, i övrigt domineras den relativa ökningen av före detta Sovjetstater och forna Jugoslavien.

källa:DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا