Influensamedicin som Sverige bunkrat ifrågasätts

tamiflu2

Sverige liksom flera andra länder köpte in stora lager av influensamedicinen Tamiflu som skydd mot pandemier införsvininfluensautbrottet för några år sedan. Nu ifrågasätts medicinen i en ny studie. Tamiflu har ingen effekt på dödligheten och ärungefär lika effektivt som Alvedon, hävdar engelska forskare. Tillverkaren Roche slår dock tillbaka.

 Effekten av att använda Tamiflu är att sjukdomstiden minskar med knappt en dag. Medicinen har ingen mätbar påverkan på dödligheten, förkortar inte vistelsetiden på sjukhus, och uppgifterna om att den är verksam mot komplikationer som lunginflammation går inte att styrka. 

Det är en hård salva som forskarna i det oberoende nätverket Cochrane levererar mot läkemdelstillverkaren Roche och produkten Tamiflu, efter att ha gått igenom en mängd kliniska rapporter.

Studien, som refereras av många tunga medier och publiceras i British Medical Journal, slår också hål på det största säljargumentet för Tamiflu: att det saktar ner smittpridningen så att man hinnter ta fram vaccin och förhindra pandemier.

Storbritannien köpte av det skälet in medicinerna Tamiflu och Relenza för ungefär 6,5 miljarder kronor för några år sedan.

Men rapportförfattarna skriver att ”detta är helt enkelt inte bevisat” och ”det finns inget trovärdigt sätt på vilket de här medicinerna skulle kunna förhindra en pandemi”, skriver BBC.

Tamiflu är ungefär lika effektivt som läkemedel som innehåller paracetamol, och med tanke på medicinens bieffekter går det att ifrågasätta att man överhuvud taget ska använda preparatet.

En del av kritiken riktas mot Roches forskningsdokumentation, att man inte redovisat alla data och att det fins stora brister i hur testerna genomförts. Cochraneforskarna har samtidigt som de jobbat med rapporten ”kampanjat” mot läkemedelsföretaget för att det ska bli öppnare med att lämna ut sina forskningsresultat om mediciner.

Det gör att Tamiflus tillverkare Roche slår tillbaka, och menar att rapporten om Tamiflu har påverkats av kampanjen. Företagets brittiske representant hävdar att Cochrane-gruppen har använt fel statistik, något som lett till att man ”systematiskt underskattat nyttan” av medicinen och använt ”oortodoxa” metoder för att analysera sidoeffekterna, skriver BBC. 

Sverige köpte på samma sätt som Storbritannien in Tamiflu för 300 miljoner kronor inför hotet om pandemier under 2005-2006, medicin för en miljon människor. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Vetenskapsradion att han ändå är nöjd med beslut som togs under pandemin, eftersom det på en stor befolkningsgrupp kan få avgörande betydelse om folk är hemma en dag kortare, skriver TT

källa: DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا