Krim utropar självständighet

original

 Krim utropar självständighet från Ukraina och ansöker om att ansluta sig till Ryssland. Krim förklarar att all ukrainsk egendom på halvön ”nationaliseras”.

Krim kommer att byta till Moskvatid den 30 mars, enligt ett beslut från Krims parlament, rapporterar Interfax. Krim ska även övergå till att handla med den ryska valutan rubel redan i början april, säger Krims förste vice premiärminister.

Löner, pensioner och bidrag ska betalas ut i rubel. Invånarna på Krimhalvön ska dessutom få ryska pass genom en förenklad process, enligt vice premiärminister Rustam Temirgalijev enligt Interfax.

– Om Krim blir en del av Ryssland, så ska varje invånare på Krim kunna lämna in en ansökan hos polisen. Därefter ska de snabbt få pass, körkort och andra dokument genom den förenklade processen, säger han.

Folkomröstningen om Krims återanslutning till Ryssland har orsakat en dramatisk upptrappning i spänningen mellan Ryssland och västländerna med övriga Ukraina som konfliktbotten. Ukrainas nya regering tycker i likhet med USA och EU den är i strid med konstitutionen.

Internationella bedömare har varnat för att det väntade valresultatet kan leda till väpnad konflikt. Ukrainas parlament har nu godkänt presidentens begäran om en partiell militär mobilisering. 40.000 reservister kallas in. 20.000 av dem ska stärka armén och resten ska till de nybildade nationalgardet.

källa: DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا