Det var positiva tongångar efter utrikesministermötet mellan Carl Bildt och hans iranske kollegan Mohammad Javad Zarif. Bildt talade om att använda den nya iranska öppenheten för att driva på reformer
– men av den ”iranska våren” syntes inte mycket just de här dagarna, rapporterar DN:s Erik Ohlsson från ett snöigt Tehran.
Hur gick samtalen mellan Carl Bildt och Mohammad Javad Zarif?
– De träffades på förmiddagen och hade överläggningar, sedan åt de lunch och hade en presskonferens som var välbesökt, framförallt av iranska journalister. De tog upp de fortsatta förhandlingarna om Irans kärnernergiavtal. Nu har de ett interimsavtal på sex månader där vissa sanktioner har lyfts. Bildt tyckte att det fanns en möjlighet som man inte fick missa att få igenom förändringar mot att ännu fler sanktioner lyfts.
Vad hade de kommit fram till i samtalen om människorättsfrågor?
– De tog upp den frågan, fast i mer allmänna ordalag. Där konstaterade den iranske utrikesministern att de hade olika syn, men att det var en viktig fråga. Han uttryckte sig rätt diplomatiskt, minst sagt.
– En annan fråga som kom upp var den iranska begränsningen av internet och sociala medier, facebook och twitter. Det var lite paradoxalt eftersom utrikesminstern själv har en facebooksida där han skriver ganska mycket och utförligt om olika saker, men det kan inte vanlige iraniern ta del av. Bildt uttryckte viss frustration över att han inte kunde läsa och ta del av twitter, inte minst den iranske presidentens twitterkonto. Det intressanta var Zarifs svar, där han förklarade att det finns olika uppfattningar i det iranska ledarskapet om hur fritt internet ska vara. Han sa det inte rent ut, men menade att det finns inflytelserika religiösa krafter som anser att twitter är mest skräp och att rättrogna muslimer inte ska hålla på med sånt.
– Sedan tog de också upp bilaterala frågor mellan Sverige och Iran, handelsfrågor, att det finns en stor potential, men det var ingenting som de verkar ha pratat mer i detalj om.
Vad kan det här ”iranska tövädret” leda till?
–Det finns en förhoppning att det här ska leda till fortsatt ökad öppenhet, men som Bildt underströk så finns det också en misstänksamhet mot väst, sedan länge grundad, som man måste komma förbi i samtalen. Men det finns en vilja att komma vidare, det tycker jag var påtagligt. Det finns stora förhoppningar bland folk om att Iran ska öppna sig mer mot väst och att det ska gynna åsiktsfrihet – men framförallt ekonomin. Det tycker jag ändå man märker av.
Hur går det att arbeta som journalist i Iran?
– De är ovana att ha med västerländska journalister att göra, det är framförallt problem för etermedierna som verkar ha trassel med tillstånd och att närma sig folk ute på gatan. Det är ett tecken på ovanan med pressfrihet och att fritt förmedla sina uppfattningar.
– Annars är det snöoväder här, det har snöat ungefär 20 centimeter. Chauffören sa att det var ovanligt med så mycket snö, även om Teheran ligger högt, på 1300 meters höjd.
källa: DN.se