Sveriges första mobildom

Nu har de första två domarna fallit enligt de nya reglerna om mobilanvändning i bil. I bägge fallen blev påföljden 1.500 kronor i böter.

mobillagen
Mobilförbudslagen trädde i kraft 1 december förra året och gör det lagligt för en bilförare att prata eller sms:a i sin mobil, om användandet påverkar bilkörningen menligt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT 

Den ena domen gällde en 37-årig bilförare från Nyköping som försökte ta fram mobilen ur jackfickan när det ringde varpå bilen vinglade fram och tillbaka över vägen. En polisbil låg bakom och när mannen stoppades erkände han omedelbart.

På Nyköpings tingsrätt säger man sig ha sneglat på straffvärdet för andra trafikbrott när man bestämde påföljden.

– Sedan har vi lagt oss lite lågt eftersom lagen är så pass ny, säger Carin Arbell, beredningsjurist på Nyköpings tingsrätt, tillSödermanlands Nyheter på nätet.

I det andra fallet, i Borås, pratade en 53-årig kvinna i sin mobiltelefon samtidigt som hon med en hand på ratten gjorde en högersväng. Kurvan var snäv och kvinnan kom ut i mötande körfält där en mötande bilist tvingades stanna. Även här bevittnade en polis händelsen.

Kvinnan hävdade i rätten att hon skulle kört likadant även med båda händerna men tingsrätten anser att samtalet påverkat kvinnans körsätt, skriver Borås Tidning på nätet.

Det var den 1 december i fjol som kraven skärptes på hur man får använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning i bilen. Kortfattat får denna användning inte ”inverka menligt på framförandet av fordonet”.

TT

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا