Nasa-duschar i Malmö

Uppfinare: Mehrdad Mahdjoubi industridesigner vid Lunds Tekniska Högskola.

Spar vatten och energi Efter att ha testat dem på kallbadhuset i Malmö en tid, har kommunen bestämt sig för att köpa in de energisnåla duschar som utvecklats med nanoteknik från Nasa.

 Med de nya duscharna går det bara åt fem liter vatten för en dusch som annars skulle ha behövt 75 liter vatten.

Samtidigt sparar duschen energi eftersom det använda varma duschvattnet, som rinner ut i golvbrunnen, renas direkt och leds upp i duschen på nytt – då är vattnet redan uppvärmt.

Sex duschar köps in

Bakom tekniken står den 24-årige industridesignern Mehrdad Mahdjoubi (مهرداد محجوبی) vid Lunds Tekniska Högskola.

– Vi har bestämt oss för att köpa in sex duschar till ett LSS-boende. Flera av de boende duschar ofta och länge för att det verkar lugnande på flera av dem. Därför ser vi detta som en första plats där vi kan göra stora besparingar. Framöver kan det bli aktuellt att köpa in fler, säger Håkan Blixt på Malmö stadsfastigheter.

Inköpet av de nya beräknas minska energikostnaden med 90 procent och fungerar det bra finns tankar på att köpa fler. På till exempel fritidsanläggningar skulle det kunna innebära enorma besparingar.

– Investeringskostnaden för den här duschen tjänar vi in på tre år. Sedan är det ren vinst energimässigt, säger Håkan Blixt.

Teknik från USA

Lösningen för att återanvända duschvatten bygger på nanoteknik från NASA:s rymdforskning och Mehrdad Mahdjoubi kom på idén då han pluggade i Lund.

– Jag ifrågasatte vårt sätt att använda vatten. I rymden finns motiv för att inte slösa vatten. Jag ville utveckla den tekniken för att kunna använda den på jorden, säger han.

Från ett examensjobb på LTH har hans idé nu blivit en riktig produkt. En av nycklarna för att lyckas är att bekvämligheten inte går förlorad.

– Det måste vara enkelt att använda. Att byta filter m.m, säger Mehrdad Mahdjoubi.

källa: svt.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا