Den brittiska tabloidtidningen Daily Express har dragit igång en kampanj för att stoppa invandringen till Storbritannien från andra delar av EU. Kampanjen har väckt starka reaktioner både i Sverige och Storbritannien.
Till årsskiftet hävs spärrarna för bulgarisk och rumänsk arbetskraftinvandring till en rad EU-länder, däribland Storbritannien. Nu hårdnar tongångarna, i en brittisk debatt som blivit alltmer invandringskritisk.
“Nu är det fullt – och vi har fått nog”, var budskapet då den brittiska tabloidtidningen Daily Express sjösatte en kampanj för att begränsa arbetskraftsinvandringen till Storbritannien från andra delar av Europa, främst från de nyare medlemsstaterna Rumänien och Bulgarien.
På framsidan till tidningens torsdagsnummer syns uniformerade poliser gå bakom en rumänsk kvinna, ackompanjerat av tidningens kampanjrubrik ”Säg nej till nya EU-immigranter”.
Kritiken har inte låtit vänta på sig. Inte minst i sociala medier, där kampanjen kallats både osmaklig och patetisk samt “en människofientlig kampanj i journalistisk förklädnad”.
Medieanalytikern Olle Lidbom, som ligger bakom bloggen Vassa Eggen, är en av de som upprörs.
– Jag blev helt chockerad. Jag reagerade på bildsättningen som för tankarna till 30-talets Tyskland, med uniformerade människor som lite skrattande föser en person framför sig. Sedan kan jag inte förstå hur man använder det språkbruket i ett civiliserat samhäller, säger han till SvD.
Tidningen kommer helt enkelt ut som rasister, menar Olle Lidbom.
– Det är en rasistisk beskrivning man är ute efter. Men bild- och ordvalet att man ska starta ett korståg, där ligger en sorts rasism som inte är under ytan utan direkt på ytan.
Tidningen är sedan tidigare känd för sin invandringskritiska inställning och har, i en rad artiklar under de senaste åren, piskat upp en hård stämning i den brittiska invandringsdebatten.
Något som den före detta redaktionschefen för SvD, Martin Jönsson, påpekar i ett inlägg på Twitter, där han skriver att tidningen har eskalerat de senaste åren.
När Rumänien och Bulgarien gick med i EU 2007 införde Storbritannien, tillsammans med en rad länder, tillfälliga övergångsregler för arbetskraftinvandring från de nya medlemsstaterna.
I dag har medborgare i de båda länderna fritt tillträde till Storbritannien, men behöver ett särskilt tillstånd för att kunna arbeta. Vid årsskiftet slopas det kravet.
källa: svd.se