Obama talat med Irans president i telefon

ObamaRohani1

USA:s president Barack Obama sade på fredagen att han har talat med Irans president Hassan Rohani i telefon. Enligt Obama var det den första direktkontakten mellan ledarna för USA och Iran sedan 1979.

Enligt nyhetsbyrån Reuters säger Obama att han och Rohani har instruerat arbetsgrupper på respektive sidor att ”utan dröjsmål” söka nå en överenskommelse i den kontroversiella nukleära frågan. Den amerikanske presidenten menar att detta blir ett prov på om meningsfulla, verifierbara och transparenta lösningar kan bana väg för lättnader av sanktionerna mot Iran.

Samtidigt understryker Obama att vägen fram till en meningsfull överenskommelse kommer att vara svårmanövrerad, men att det nu föreligger en unik möjlighet att nå framsteg i relationerna med Irans nya regering.

Turerna kring Irans kontroversiella kärnenergiprogram har präglat samtalen i maktens korridorer i FN:s högkvarter under den pågående generalförsamlingen.

– Vi är fullt beredda att engagera oss seriöst i processen mot en framförhandlad och ömsesidigt acceptabel uppgörelse och vi gör det i god anda och med ett affärsmässigt sinne, sade Rohani under sitt besök i New York.

Rohani har tidigare sagt att han tror att en uppgörelse kan nås inom tre till sex månader.

Vid ett möte på toppnivå i New York i torsdags kom världens stormakter överens med Iran om att träffas i Genève den 15—16 oktober. EU:s utrikeschef Catherine Ashton var positiv efter mötet där USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Kina och Tyskland deltog.
USA:s utrikesminister John Kerry berömde sin iranske kollega Javad Zarif för hans föredragning under mötet, men i en intervju med det amerikanska tv-bolaget CBS lade Kerry till en varning.

– USA kommer inte att lyfta sanktionerna förrän det står klart att det finns en verifierbar, pålitlig och öppen process, genom vilken vi exakt vet vad Iran ska göra med sitt program, sade Kerry.

Parallellt fortsatte förhandlingarna i FN:s atomenergiorgan IAEA i Wien på fredagen. Irans sändebud till IAEA, ambassadör Reza Najafi, var tveksam till en omedelbar lösning.

– Det här är första mötet, så ingen kan vänta sig att ett endagsmöte kan lösa problemen, sade Najafi.

IAEA meddelade att ”samtalen varit konstruktiva” efter mötet och att nya samtal ska hållas den 28 oktober.

TT-DN

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا