Kyrka öppnar dörren för muslimer

AN10B6

En kyrka i Skottland har öppnat dörren för hundratals muslimer så att dessa ska få någonstans att be. Fem gånger om dagen turas de och kristna om att använda katedralen.

Snön föll och kylan bet i kinderna. På gatan, utanför den fullproppade moskén på Crown street i Aberdeen, bad de muslimer som inte kommit in i helgedomen.

– Det var en väldigt kall dag […] och när jag gick förbi moskén såg jag dussintals med [muslimska män] som bad utomhus, på trottoarerna, alldeles bredvid kyrkan, säger Isaac Poobalan, pastor vid St Johns som tillhör Skotska episkopalkyrkan, till BBC 

Männens händer och fötter var bara och man kunde se deras andedräkt i den isande kylan.

– Jesus lärde sina lärjungar att älska sin nästa såsom sig själv och det är inte någonting jag bara kan predika om för min församling, jag var tvungen att göra någonting konkret, säger Isaac Poobalan.

muslims_in_church

Han frågade sin församling om de gav honom tillstånd att öppna kyrkan för muslimer och han fick deras välsignelse.

Till en början var muslimerna motvilliga att acceptera inbjudan, men nu när några veckor gått har de funnit sig till rätta i kyrkan.

– Vi är väldigt tacksamma över att kyrkan upplåtit plats för oss att be på. Det var väldigt tufft, framför allt för de äldre, att be utomhus, säger Mozhid Sufiyan.

– Han (pastor Isaac Poobalan) har respekterat vår tro och fått oss att känna oss bekväma.

Alla är dock inte fullt lika entusiastiska över arrangemanget. Så kallade troll på internetforum har gått hårt åt pastorn.

Kristna anser att Jesus är Guds son, medan muslimer betraktar honom som en profet. Trots skillnaden i synsätt så har man i kyrkan inte haft några problem att samsas.

– Min tro säger att om jag ser någon ute i kylan så bjuder jag in dem, så jag har inga som helst problem med [den här lösningen], säger Peter, en av församlingsmedlemmarna.

Robert Gillies, Skotska episkopalkyrkans biskop i Aberdeen och Orkney, säger att medan utrikesnyheterna rapporterar om konflikter mellan kristendom och islam så har man i Aberdeen knutit vänskapsband mellan anhängare av de olika religionerna.

– Här finns ömsesidig gästvänlighet och välvilja. Massor av samarbete. Skratt ekar när folk finner varandra genom humor,

säger han till Daily Record.

källa: DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا