Nobelpriset 2012

Det blev långa och varma applåder för årets äldsta pristagare men också för litteraturpristagaren Mo Yan när prisceremonin för årets Nobelpristagare genomfördes i Konserthuset i Stockholm på måndagen.

Den svenska kungafamiljen och 1.570 andra gäster var på plats i Konserthuset i Stockholm där kung Carl XVI Gustaf överräckte medaljer och diplom till de förväntansfulla pristagarna.

Förutom kung Carl Gustaf deltog drottning Silvia, kronprinsessan Victoria (i mörkt mintgrön glitterklänning), prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine. Prinsessan Christina fanns också på plats.

 

Gästerna fick höra ordföranden i Nobelstiftelsen, Marcus Storch, inleda med att berätta om bakgrunden till det prestigefyllda priset och Nobelprisets historia med fokus på hur informationen om priset har spridits genom åren, fram till dagens snabba förmedling via internet.

Så här långt hade den stilfulla ceremonin ramats in av visst hostande och tidigare, innan kungligheterna intog sina platser, också en överraskande mobiltelefonsignal som fick många att dra på munnen och tillfälligt lättade upp stämningen.

De nio pristagarna själv sågs flacka med blicken i spänd väntan på det som alla väntade på. Men först musik av Tjajkovskij – “Polonäs” från Eugene Onegin.

Första pristagare – i fysik – att få ta emot sin medalj blev den franske professorn Serge Haroche och amerikanen Dr David J. Wineland “för banbrytande experimentella metoder som möjliggör mätning och styrning av enstaka kvantsystem” som det heter i motiveringen. Alltså att kunna se det allra minsta utan att samtidigt störa det.

Men eftersom professor Björn Jonson höll sitt tal på svenska så förstod givetvis de båda pristagarna intet (men de hade en översättning i programbladet) och när professor Jonson plötsligt nämnde deras namn tittade David Wineland oroligt på sin kollega Haroche med undran i blicken – Är det dags för oss att gå fram nu?

Det var det inte. Professor Jonson hade mer att säga, inte minst om kvantdatorn, framtidens dator, en apparat som kan bli verklighet tack vare de båda pristagarnas forskning.

Sedan övergick Björn Jonson till franska och engelska och då kunde båda ställa sig upp och kung Carl Gustaf överräcka priset, först till Haroche och sedan till Wineland.

Kemipristagarna, också de två, professor Robert J. Lefkowitz och
professor Brian K. Kobilka, båda från USA, fick lyssna till professor Sara Snogerup Linse som talade om hängivenhet och kreativitet och att ta vara på möjligheter när de dyker upp. De bådas forskning handlar om cellernas mottagare, så kallade receptorer, gör att cellerna anpassa sig till omgivningen och känna av den.

Glada släktingar syntes bland publiken.

Professor Thomas Perlmann introducerade sedan de bådamedicinpristagarna, Dr John B. Gurdon, USA, och professor Shinya Yamanaka, Japan, som belönas för att ha “upptäckt att mogna, specialiserade celler kan omprogrammeras till omogna celler som i sin tur kan utvecklas till kroppens alla vävnader.”

Nyhetsbyrån TT:s utsände noterar att förra årets pristagare i litteratur, svensken Tomas Tranströmer med hustru, sitter bredvid prinsessan Christina.

De båda pristagarna Gurdon och Yamanaka har båda tidigt i sina karriärer fått veta hur usla de varit: Gurdon att han var en usel elev som ingen lärare borde satsa någon kraft på, och Yamanaka att han var en lika usel kirurg som arbetade långsamt. Men uselheten till trots så kunde de klockan 17.20 ta emot världens mest prestigefyllda vetenskapspris.

Emil Jonason gav sedan en fräck och medryckande soloprestation på klarinett innan det var dags för författaren Per Wästberg som introduceradelitteraturpristagaren, Mo Yan från Kina. “Han visar oss en värld utan sanning, förnuft och medkänsla”, sa Wästberg när han beskrev Mo Yans litterära skapande. Wästberg talade om hur Mo Yan kritiserade Mao och 1900-talets Kina, om en försvunnen bondevärld och om hur Mo Yan “tycks bära hela människolivet på spetsen på sin penna”. Men också om hur han är kritisk till dagens produktionsraseri.

Mo Yan, som skrivit 80 böcker under 30 år, fick sedan ta emot priset till rungande applåder.

Efter ett litet mellanspel var det dags för professor Torsten Persson att presentera Sveriges Riksbanks pris i Ekonomi som i år tas emot av de amerikanska professorna Alvin E. Roth och professor emeritus Lloyd S. Shapley. Som båda, om det hade funnits något sådant, lika väl kunde ha fått priset i Matematik.

Lloyd S. Shapley, äldst av årets pristagare, fick stöd av kollegan Alvin E. Roth när han skulle ta emot priset ur kung Carl Gustafs hand och fick sedan ta emot dagens längsta och varmaste applåd.

Slut och nationalsång innan det blev uttåg till Hugo Alfvén.

källa:DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا