Jimmie Åkesson: Blir nolltolerans mot rasism

Jimmie Åkesson vill “städa upp” inom SD, han säger att det ska råda nolltolerans mot extremism, rasism och rättshaverister.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson berättar att han har funderat på att skriva brevet till Sverigedemokraternas förtroendevalda under en längre tid. Han vill från och med nu ha nolltollerans mot extremism och rasism.

– Vi har ju noterat flera fall ända sedan valet, säger Åkesson till Expressen.se.

Jimmie Åkessons brev till partikamraterna i Sverigedemokraterna skickades ut tidigare under fredagen. Där uppmanande partiledaren de förtroendevalda sverigedemokrater som inte känner att de delar partiets värderingar att avgå från sina uppdrag.

Nu berättar Åkesson för Expressen.se att han funderar på att skriva brevet ett bra tag.

– Jag har funderat på det här ganska länge. Jag kan inte säga exakt hur länge, men vi har ju noterat flera fall ända sedan valet. Och någonstans passeras en gräns där man liksom känner att man måste hantera det här, säger Åkesson.

Inga avhopp än

Han säger att han ännu inte har fått kännedom om huruvida det har skett några avhopp sedan brevet skickades ut under fredagsförmiddagen.

– Det är väl en och annan möjligen som kommer att sluta och det är väl bara positivt i sådana fall, säger Jimmie Åkesson.

Vilken typ av förtroendevalda vill ni ha i partiet?

– De ska dela våra grundläggande värderingar, annars är man naturligtvis inte välkommen i partiet. Gör man inte det får man hitta ett annat parti om man nu tvunget måste vara politiskt aktiv. Känner man att man inte kan acceptera våra värderingar så tycker vi att det är det lika bra att man lämnar frivilligt så slipper vi hantera det.

Vill ha “nolltolerans”

Vad menar du med att från och med att ni nu ska “städa upp i leden” att det från och med nu råder “nolltolerans”?

– Ja, mot extremism och rasism och rättshaverister och annat. Sedan är det ju så klart ett flytande begrepp i den mening att det så klart är omöjligt att sätta en väldigt skarp gräns eftersom det handlar om uttalanden som oftast är unika i någon mening.

Hur ser du på att ni har haft en eller flera representanter som har pratat om skottpeng på statsministern?

– Jag är inte insatt i det. Men det är ett exempel som har omtalats för mig, att det finns ett sådant fall. Och det är ett ganska bra exempel på sådant som vi inte vill se i vårt parti helt enkelt, säger Jimmie Åkesson.

källa:expressen.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا