Iran fejkade intervju med Mursi

Den intervju som Egyptens nyvalde president Muhammad Mursi gav med en iransk nyhetsbyrå är en bluff. Det meddelade Mursis talesman på måndagskvällen.

Under måndagen publicerade den statliga iranska nyhetsbyrån Fars att man fått en intervju med Muhhammad Mursi bara timmarna innan valresultatet skulle offentliggöras på söndagseftermiddagen.

I intervjun, som publicerades också här på DN.se, sa Mursi att han vill stärka banden till Iran för att uppnå en “strategisk balans” i regionen.

 Men intervjun ägde aldrig rum och uttalandet om att stärka banden med Iran är påhittade.

“Mr Mursi lät sig aldrig intervjuas av Fars och allt som nyhetsbyrån har publicerat är utan grund”, uppger en talesman för Mursi enligt den egyptiska nyhetsbyrån Mena som citeras av AFP.

På måndagen sa Irans president Mahmoud Ahmadinejad också att han hoppades på stärkta band mellan Iran och Egypten som en följd av presidentvalet. Men Iran bröt alla diplomatiska förbindelser med Egypten 1980 sedan Egypten skrivit under ett fredsavtal med Israel.

Muhammad Mursi sa under sitt första tal som president på söndagen att han kommer att respektera alla ingångna internationella avtal. Vilket också inbegriper det med Israel.

DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا