Nouroz – det persiska nyåret

Den 20 mars 2012 firar iranier och kurder Norouz, det persiska nyåret. Det är ingen religiös högtid utan firas av alla, oavsett tro. Norouz betyder ”ny dag” på persiska och symboliserar förnyelse och hopp inför framtiden. Man har spårat många av ritualerna till sumererna, nästan 5000 år tillbaka i tiden. Norouz infaller vid vårdagjämningen och firas i 13 dagar.

Högtiden startade som en jordbruksfest där man firade vårens ankomst. Nu ser man nyåret som en renande nystart på ett bättre och friskare liv. Norouz är också en tid för att träffas och umgås med släkt och vänner som man inte hinner träffa under resten av året. Norouz stavas och uttalas olika beroende på land eller område (exempelvis Naw ruz, Newroz).

Flera veckor före Norouz börjar förberedelserna. Det är viktigt att ha det rent och snyggt hemma och man syr eller köper nya kläder – allt som tecken på förnyelse. Röda äpplen, guldmynt, tre hyacinter i en vas, en levande guldfisk i en skål, målade ägg och bröd är några starka symboler som man ska ha på bordet när man firar Nouroz .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا