Burkan blir olaglig i Frankrike

Nu träder det franska burkaförbudet i kraft. Den som bär heltäckande slöja på allmän plats riskerar böter på 1.400 kronor. Bara ett par tusen kvinnor berörs direkt. Men för franska muslimer som DN möter är förbudet ännu ett sätt att utpeka dem som främlingar i det ­franska sam­hället.

– När jag läste vad de lärda skrivit blev jag övertygad om att det var ett måste att bära heltäckande slöja, säger Sonia bakom det svarta tyget som helt döljer hennes ansikte.

Vi står i skuggan av polisens lilla kur på Place de la Nation i Paris, stället Sonia valt som mötesplats när hon gick med på att tala med en svensk tidning. Det är omöjligt att ana hur hon ser ut under lagren av tyg och de svarta handskarna, om hon är mörk eller ljus, brunögd eller blåögd. Men rösten bakom slöjan är välartikulerad, självsäker och mycket fransk.

trots att burkaförbudet direkt berör mindre än en promille av Frankrikes muslimer har det större symbolisk betydelse som en av flera upprörda debatter som de senaste åren uppstått när landets muslimer tagit plats i det offentliga rummet. Det blev ett ramaskri när en hamburgerrestaurang förra året började servera burgare på halalslaktat kött. Likaså när Olivier Besancenots Nya antikapitalistparti i ett lokalval förde fram en kandidat, feminist och socialist, som bar diskret huvudduk.

källa:DN.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا