Här är sedlarnas nya ansikten

I dag presenterade Riksbanken motiven för Sveriges nya sedlar. Kultur-personligheter och landskapen de förknippas med kommer att pryda framtidens papperspengar. Först 2014 kommer de nya sedlarna tidigast vara i rotation och är därför inte färdiga ännu.

1000 kronor – Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld kommer att pryda våra nya sedlar i valören 1000 kronor. Han var bland annat FN:s generalsekreterare från 1953 fram till sin död men skrev även poesi. Han var också ledamot av Svenska Akademin. Kommer på sedeln att förknippas med Lappland.

 

 

500 kronor – Birgit Nilsson

Svenska operasångerskan Birgit Nilsson kommer att pryda 500-kronorssedeln framöver. Hon var även ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin. Hon förknippas med Skåne som även kommer att vara motiv på hennes sedel.

 

 

200 kronor – Ingmar Bergman

På de nya 200-kronorssedlarna kommer regissören Ingmar Bergman att synas. Eftersom han så starkt förknippas med Fårö och Gotland kommer det även att pryda sedeln.

 

 

 

100 kronor – Greta Garbo

Den svenska skådespelerskan Greta Garbo är hyllad världen över och framförallt älskad i Hollywood. På 100-kronorssedeln kommer hon att synas i sin födelsestad Stockholm.

 

 

 

50 kronor – Evert Taube

Låtskrivaren och artisten Evert Taube tar över 50-kronorssedeln. Då han spenderade en stor del av sin tid i Bohuslän kommer det att vara landskapet på hans sedlar.

 

 

 

20 kronor – Astrid Lindgren

Det mest populära förslaget till sedelmotiv var författaren Astrid Lindgren. Hon får därför ta över omåttligt populära Selma Lagerlöfs plats på 20-kronorssedeln. Hon kommer att porträtteras tillsammans med Småland.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا