Sajt avslöjar var biståndet hamnar

Regeringen öppnar det svenska biståndsarkivet från 70-talet och framåt. I dag lanseras en ny hemsida där besökare i detalj kan följa hur bidrag till andra länder betalats ut.

Hur mycket pengar fick Kenya av Sverige förra året? Frågan kan få ett snabbt svar med ett nytt myndighetsverktyg som ska ge allmänheten större möjligheter att granska samhällets biståndsprojekt.

I dag startar openaid.se en hemsida som i detalj beskriver hur, när, varför och till vem olika medel betalats ut.

Enligt biståndsminister Gunilla Carlsson (M) har materialet varit tillgängligt även tidigare, men låg då huller om buller i olika skåp och lådor.

– Vi vill kombinera möjligheterna med den nya informationsteknologin och den svenska offentlighetsprincipen. Informationen finns redan, men är krånglig att fram, säger hon.

DN har som första tidning fått en visning av hemsidan som innehåller en stor mängd information. Materialet består även av nedladdningsbara beslut, till exempel ansökningar från organisationer. All biståndsdata sedan 2010 som inte är sekretesskyddad finns tillgängligt och uppdateras löpande. Dessutom har en stor del av projekten som går tillbaka till 1970-talet lagts upp.

– Vi vill att allt ska vara öppet just för att skapa möjligheter för ansvarsutkrävande men också delaktighet. Den fakta vi har ska vi vara aktiva med att publicera, säger Gunilla Carlsson.

Sverige är däremot inte ensamt om att öppna sitt biståndsarkiv. Norge, Storbritannien och USA har tidigare lanserat liknande satsningar.

DN.se

Publicerad 2011-04-04

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا