Tjurfäktning förbjuds i Katalonien

Idag röstade det katalanska parlamentet för ett förbud mot tjurfäktning. Djurplågeriet vägde tyngre än traditionen.

På onsdagen röstade man så igenom ett förbud i regionen, som kommer att träda i kraft 2012.

Det var efter att 180.000 katalaner skrivit på en protestlista mot tjurfäktning som parlamentet i december beslöt att ta upp frågan till omröstning.

Traditionalister försvarar tjurfäktning med att det hör till den spanska folksjälen, hänvisar till att det skapar jobb och är viktig för turismen. Djurrättsaktivister ser fenomenet som omotiverat djurplågeri och menar att det finns andra traditioner att slå vakt om i stället.

Redan 1991 förbjöds tjurfäktning på spanska Kanarieöarna och i Katalonien röstades förslaget om ett förbud igenom av ledamöter från ett brett spektra, från socialister till konservativa.

Bara ett fåtal tjurfäktningsarenor finns kvar i Katalonien, men i andra delar av Spanien är det fortfarande oerhört populärt. Samtidigt som många katalaner vill förbjuda nationalsporten vill den spanska regeringen att tjurfäktning ska stämplas som ett kulturarv av FN-organet Unesco.

Konstnärer som Pablo Picasso och poeten Federico Garcia Lorca har skildrat traditionen, som framför allt ses som spansk, men förekommer även i andra delar av världen.

källa: svt.se

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا