Minoo Akhtarzand Sveriges första iranskfödda landshövding

Minoo Akhtarzand blir andra kvinnan in i länsresidenset.

Minoo Akhtarzand är ny landshövding i Jönköpings län från och med september. Jnytt.se träffade henne när hon besökte Jönköping.

– Det känns väldigt roligt att ha fått ett sådant förtroende, säger Minoo Akhtarzand, som under dagen presenterats av regeringen som ny landshövding i Jönköping län. Hon blir den andra kvinnan efter Birgit Friggebo att axla det stora ansvaret att styra över länsstyrelsens arbete. Hon blir den 41:a landshövdingen där 39 har varit män. I september börjar hon på det nya jobbet och flyttar från hemstaden Stockholm till länsresidenset i Jönköping.

Var utbytesstudent i Sverige

Jnytt.se träffar Minoo Akhtarzand under en pressträff tillsammans med nuvarande landshövding Lars Engqvist. Minoo är 54 år, född i Iran och kom till Sverige som utbytesstudent när hon var i 20-årsåldern. Hon utbildade sig till civilingenjör och har jobbat bland annat som VD för Vattenfall och nu senast som generaldirektör för Banverket. Tidigare har hon även varit direktör för länsarbetsnämnden i Uppsala. Intresset för infrastrukturfrågor, arbetsmarknadsfrågor och utbildningsfrågor är stora, frågor som även är viktiga för Jönköping län.

– Jag har en hel del erfarenheter med mig som jag hoppas kunna bidra med, säger Minoo Akhtarzand, som trycker just på frågan med snabbtåget. Här vill hon verkligen vara med och påverka till en utveckling med Jönköping som ett nav i Sverige. Men det som behövs är en fungerande finansiering menar Minoo Akhtarzand.

Flyttar in i residenset

Under torsdagseftermiddagen ska Lars Engqvist visa runt Minoo Akhtarzand i hans våning som snart kommer att bli hennes hem.

– Jag tycker det är jätteroligt med gamla hus, konstaterar Minoo Akhtarzand som kommer flytta ner till Jönköping med sin man som kommer söka jobb som företagskonsult.

Att stärka länets attraktionskraft i Sverige ser hon som en viktig uppgift. Hon har precis börjat lära känna sina nya hemtrakter och en sak hon känner till om Jönköping är HV71. Hon hejar på laget sedan tidigare och är intresserad av hockey.

– Det är roligt att Sveriges bästa hockeylag finns här, konstaterar den blivande landshövdingen.

Källa: jnytt.se

پیمایش به بالا