Now rooz firas med utställning

 I veckan kommer över 200 000 människor att samlas runt om i landet för att fira det persiska nyåret, now rooz. Nyårsafton är på lördag och på tisdag drar firandet igång med eldfest på Heden. I helgen invigdes en utställning på Röhsska museet om de mer än 3 000 år gamla nyårstraditionerna. Där visas folkdräkter och ett dukat festbord, där alla saker enligt traditionen börjar på bokstaven s. Mohsen Shahroozi är från Iran och en av dem i Göteborg som kommer att fira i veckan.

– Hemma dukar vi fram ett bord med saker som börjar på s och äter traditionell mat. Bland annat örtris och fisk kryddat med speciella kryddor och barnen får presenter, säger han.

När Mohsen Shahroozi kom till Sverige för 26 år sedan fanns inga av de persiska specialiteterna att köpa i mataffärerna. Men mycket har förändrats.

– Numera är det inga svårigheter att få tag på varorna och man kan fira nyår på allmän plats, säger han.

De åttaåriga tvillingsönerna Daniel och Benjamin är med honom på utställningen.

– De har aldrig varit i Iran, men jag tycker att det är viktigt att de får veta vad nyårsfirandet handlar om, säger han.

Och allihop ser de fram emot eldfesten på Heden.

– Folk med olika nationaliteter kommer hit för att uppleva den kulturella gemenskapen. Den betyder jättemycket, säger Mohsen Shahroozi.

Källa: www.gp.se

پیمایش به بالا