Mobilstrålning inte farlig för hälsan

Elektromagnetisk strålning från till exempel mobiltelefoner, mobilmaster och trådlösa nätverk, är inte farlig för hälsan. Det slås fast i en rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens internationella vetenskapliga råd.

Det är Strålsäkerhetsmyndighetens internationella vetenskapliga råd som tar tydlig ställning i en mycket omtvistad fråga. Experter från fem länder – Sverige, Finland, Frankrike, USA och Storbritannien – har gått igenom över hundra forskarstudier från de senaste två åren och inte hittat några hälsorisker, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Ingenting i den här forskningen, skulle jag vilja påstå, stärker farhågorna om att det skulle finnas några risker med den här typen av teknik, säger expertgruppens ordförande Anders Ahlbom, som är professor vid Karolinska Institutet.

I rapporten har en lång rad hälsorisker funnits med, som cancer, fortplantningsförmåga, sömn, koncentration och arvsmassa.

Experterna gör dock reservation för att det finns få studier på barn, och påpekar att man ännu inte vet hur användningen av mobiltelefoner påverkas hälsan på sikt. Därför rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten fortfarande att man ska använda öronsnäcka när man ringer med mobilen.

Däremot anses riskerna med mobilmaster och basstationer obefintliga.

Källa: metro.se




پیمایش به بالا