Iranska filmaffischer – populärkultur före revolutionen

filmfarsi4Tillfällig utställning med tidstypiska filmaffischer från den iranska filmindustrins gyllene epok under 50-, 60-, och 70-talen. Affischerna kommer från en privat samling och visas endast en kort period – 10 januari till 21 februari 2010.

Affischerna lyfter fram de allra populäraste underhållningsfilmerna med skådespelare som snabbt blev idoler och fick stort genomslag. Många påverkades av karaktärerna på duken och tog efter livsstil, klädstil och inte minst de trendiga frisyrerna. Filmmusiken sjöngs ute på gatorna och texterna såldes i sånghäften utanför biografen. Filmerna var oftast dramer, komedier eller romantiska och episka berättelser med schablonartade karaktärer och omtyckta skådespelare.

Affischerna skapades av konstnärer som specialiserade sig på filmaffischer. Många kom från fattiga familjer och de arbetade ofta mer än fjorton timmar per dag för att kunna försörja sig. De etablerade förläggarna och tryckerierna befattade sig inte med affischerna och de trycktes därför på särskilda tryckerier, i små upplagor och till höga kostnader. På 60-talet ändrades attityden och etablerade konstnärer och tryckerier började samarbeta med filmbranschen.

Filmerna visades i alla större städer i Iran och människor reste till närmaste stad för att se de senaste filmerna. Nyheter om filmerna spreds genom hörsägen från de som hade sett dem eller genom affischer på gatorna. Både filmskapare, skådespelare och affischkonstnärer inspirerades starkt av den europeiska och amerikanska filmvärlden. Ibland översattes utländska filmer och dubbades – John Wayne kunde till exempel prata på Teheransk förortsdialekt.

I utställningen visas ett 30-tal affischer som skildrar den iranska filmindustrin som var så livaktig för drygt 40 år sedan. I dag minns många iranier den här filmtraditionen med ett leende och får nu en chans att återse många kända ansikten från en svunnen tid.



پیمایش به بالا