GM lägger ned Saab

Saab

General Motors, GM, meddelade på fredagseftermiddagen att den planerade försäljningen av Saab Automobile AB inte kan genomföras. GM påbörjar nu en ordnad nedläggningen av Saab.

Efter att Koenigsegg Group AB blåst av en affär med GM i förra månaden, har GM fört diskussioner med Spyker Cars. GM:s vd Ed Whitacre berättade i tisdags att Spyker är den ende kvarvarande spekulanten. Om det inte blir affär med Spyker Cars finns inget annat alternativ för Saab Automobile än avveckling, var Ed Whitacres besked. Då trodde han att en affär före tidsgränsen vid månadsskiftet december-januari var möjlig.

På fredagen framkom att affären inte kan genomföras eftersom GM inte ser ut att hinna klart med förberedelserna av affären, så kallad due diligence, före den 31 december, ett datum som har satts upp av GM:s styrelse. I ett pressmeddelande på GM:s hemsida skriver ordföranden för GM Europa, Nick Reilly, att det “trots stora ansträngningar av alla inblandade blivit tydligt att det som krävs för att slutföra dessa komplexa transaktioner inte kan verkställas inom rimlig tid”.

Nick Reilly betonar att det inte handlar om en konkurs och räknar med att Saab ska betala sina skulder. Saab kommer även i fortsättningen att förse Saabägare runtom i världen med service och reservdelar.

“Vi kommer att i nära samarbete med Saab avveckla verksamheten på ett ordnat och ansvarsfullt sätt” skriver Nick Reilly.

Nedläggningen av Saab kan innebära att 8,000 jobb i Västra Götaland försvinner, enligt en studie som Tillväxtverket gjort. Förutom de omkring 3,500 anställda vid Saab drabbas framförallt underleverantörer.

 

Källa: DN.se

Bilder: SvD.se

 

 

 

 




پیمایش به بالا