Volvo bygger några av världens säkraste bilar

Volvo säkrate bilAmerikanska Insurance Institute for Highway Safety, IIHS, har utsett marknadens säkraste bilar. Försäkringsinstitutet krocktestar bilar och är en tung instans i USA. I år presenterar IIHS 27 vinnare – långt färre än förra årets 94 bilar som kvalade in som säkraste val.

Anledningen är att man har skärpt kraven. Nytt för i år är att bilarnas tak bedöms hårdare. Enligt IIHS minskar ett bra tak risken för dödliga skador med hälften om bilen voltar. 9.000 amerikaner omkommer i voltningsolyckor årligen.

Fyra av Volvos bilmodeller kvalar in som säkraste val – S80, C30, XC60 och XC90. Subaru har fem modeller på listan, men även Volkswagen når bra resultat med bland andra Golf och Passat.

Inte en enda bilmodell från världens största tillverkare Toyota finns med på listan. Förra året bedömdes elva bilar från koncernen som säkraste bilval. Andra tillverkare som fanns med på listan förra året, men som nu står ute i kylan är bland andra BMW, Mazda, Mitsubishi och Saab.

– Nu när biltakens hållbarhet prioriteras, tror vi att många tillverkare kommer att förstärka bilarna. Troligen kommer vi att få se fler bilar på listan nästa år, säger Adrian Lund, chef för IIHS.

Källa: DN.se


پیمایش به بالا