Färg och form i babyns rum

För Maria Evertsson var det viktigt att veta i förväg att det var en tjej som var på väg. Barnrummet skulle vara inrett och barns_rumklart – för att välkomna en liten flicka.

Olika babyrum

För Maria Evertsson var det viktigt att veta att det var en tjej som skulle komma när hon inredde barnrummet.

Mary Joy Chorley är bara en månad gammal och trivs fortfarande bäst som en liten känguruunge på mammas mage. Ögonen bligar allseende och de små, små nävarna knyter sig.

– Hon hade fått ett helt annat rum om hon hade varit en pojke, konstaterar Maria Evertsson.

Maria arbetar som inredare på Ikea i Kållered och för henne är färg och form naturliga vägval. Att veta att det låg en flicka i magen förenklade hennes förberedelser av ett barnrum.

– Om jag hade väntat en pojke hade jag nog inrett rummet i blått, rött och vitt. Och jag hade troligtvis inte målat om skåpet, funderar hon.

Nu har det gamla arveskåpet fått en lugn grå nyans som står i kontrast till den starka fondväggen. Mitt på den solgula långväggen har Maria klistrat dit första versen i en gammal välkänd barnvisa. När lillan kom till jorden det var i maj när göken gol…

– Eftersom det mest väsentliga i babyns liv är sömn, så ville jag ha hennes säng i centrum, berättar Maria.

Fast Mary Joy sover inte i sitt rum ännu. Hennes plats är fortfarande i mamma och pappas sovrum i en liten korg som följt Marias familj genom generationer.

Pedagogiskt i Sverige

– Min mamma och hennes tvillingsyster köpte den ihop, och första barnet som sov i den är 44 år idag. Men det är nog ett 20 -tal barn som har legat i den.

Som inredare är Maria Evertsson van vid att umgås med trender, men hon säger att hon personligen inte lägger så stor vikt vid dem. I alla fall inte när det gäller den nyfödda dotterns rum.

Hennes uppfattning är att svenskar generellt är ganska sparsmakade och pedagogiska när det gäller att inreda sina småttingars rum.

– Men den största trenden just nu är att visa att man är speciell, och då är det förstås viktigt att tala om att även mitt barn är unikt, säger hon.

Jonatan Bergman och Jonna Kauro gjorde precis tvärtom när de planerade var den nya babyn skulle bo. De valde en grön färg på väggarna så att den skulle funka oavsett vilket kön det var på barnet.

– Vi tänkte att grönt var en neutral färg, berättar Jonatan som ägnade sin semester förra året åt att tapetsera och måla om i dottern Leijas rum.

Ett av familjens Billyskåp fick också maka på sig till barnrummet, och fick samma tapet som den blommiga fondväggen.

– Det var först efteråt som jag tänkte på att det var blommor och att det kanske inte hade funkat om det varit en pojke, säger Jonna tveksamt.

Rosa blomlampor

Leija, sju månader, verkar helt obekymrad om färgval på väggarna. Det allra mest intressanta i hennes rum är de rosa blomlamporna från Ikea. När de lyser bildas en aura runt kronbladen och en bättre leksak får man, än så länge, leta efter?

– Hon sover vanligtvis i sitt rum hela nätterna, berättar föräldrarna stolt.

I ett nästan identiskt rum som Leijas bor lilla Nora, sex månader Hennes mamma och pappa hade heller inte en aning om vem hon skulle vara innan hon kom. De funderade fram och tillbaka hur de skulle göra med hennes barnrum.

– Men till slut bestämde vi oss för att måla helt vitt, så får hon själv välja färger när hon blir större, berättar Hanna Nankler.

Gardinerna är neutrala i svart och vitt, och skötbord och spjälsäng är vita. Pappa Alexander Gruberg berättar att sängen har både han och hans lillebror sovit i när de var små.

– Den är full av bitmärken, säger han med ett leende.

Alexander och Hanna har bestämt sig för att hålla ett visst avstånd till prinsessinredning och rosa kläder. De vill i alla fall inte välja det per automatik för sin lilla dotter.

– Men om hon själv vill ha det så i framtiden, så får hon gärna det förstås, tycker Alexander.

Egen gruslastbil

Eftersom han arbetar som transportledare på Skanska har han redan gett Nora en passande julklapp. Och han gissar att hon är den enda babyn i världen som har en egen gruslastbil som väntar på henne längst upp på bokhyllan.

– Den var visst anpassad till barn över tre år, så det dröjer väl ett tag innan jag kan plocka ner den, konstaterar han.

Sam, fyra månader, har ännu inte fått något eget rum. Han sover i en korg intill mamma och pappa, och tvättmaskinen i badrummet får fungera som skötbord. Mamma Katarina Perman har ännu inte funderat så mycket över hur hans kommande barnrum ska se ut.

– Men det blir väl lagom med ett eget rum när han blir något åt gammal och börjar sova i spjälsäng, spekulerar hon.

Det finns ett rum i lägenheten som är tänkt att bli Sams så småningom. Just nu fungerar det som gästrum och är möblerat därefter. När det ska omvandlas till barnrum så småningom åker förmodligen det mesta av möblerna ut, tror Katarina.

– Men den röda tapeten med guldstärnor får sitta kvar. Den tror jag en liten kille kan tycka om, säger hon.

Lotta Engelbrektson

031-624000

gpbostad@gp.se

پیمایش به بالا