EU och läkemedelsbranschen satsar 750 miljoner kronor i ett internationellt projekt för att ta fram ny antibiotika. Arbetet ska ledas från Uppsala universitet.
Att bakterier blir resistenta mot antibiotika har blivit ett allt större problem för sjukvården. De senaste 30 åren har bara två nya klasser av antibiotika tagits fram – eftersom det är dyrt att forska fram nya läkemdel, och inte särskilt lönsamt när det gäller antibiotika.
När medicinen väl finns ska den ju säljas och användas så lite som möjligt, för att inte ny resistens ska utvecklas.
Samtidigt uppskattas kostnaderna för den ökande antibiotikaresistensen inom EU till cirka 1,5 miljarder euro per år, utöver det mänskliga lidandet.
Därför har EU och läkemdelsbranschen startat ett samarbete för att gemensamt finansiera ny forskning. Ett av de projekten kommer att ledas från Uppsala universitet. Syftet är att få fart på utvecklingen av nya antibiotika, skriver Uppsala Universitet på sin hemsida:
– En sådan kraftsamling med målet att ta fram en helt ny antibiotikafamilj är unik. Satsningen svarar upp mot något som hittills saknats: Finansiering för att i samarbete ta fram det nya läkemedel som så innerligt behövs för att kunna hantera infektionssjukdomar i framtiden, säger Anders Karlén, vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci vid Uppsala universitet, och en av två vetenskapliga koordinatorer i projektet.
Projektet, som löper på sex år och kallas ENABLE (European Gram Negative Antibacterial Engine), lanseras nu och har en finansiering på drygt 750 miljoner kronor. Deltar gör sammanlagt 32 parter – universitet, bioteknikindustri och läkemedelsbolag. En betydande del av verksamheten kommer att finnas vid Uppsala universitet, skriver universitetet på sin hemsida.
Målet är att ”ta ett antal molekyler genom hela utvecklingskedjan och förhoppningsvis fram till en ny läkemedelskandidat som testas i människa”.
Det är genom IMI, som är ett samarbete mellan Europeiska unionen och Efpia, den europeiska branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag, som finansieringen ordnats för att skapa plattformen för utveckling av ny antibiotika.
källa: DN.se