Dags för sommarbad

sommarbadSommarstaden Göteborg har många fina badplatser att välja på. Men hur är det egentligen med vattenkvaliteten? Det allmänna rådet är: undvik grumligt vatten! Alla Göteborgs större badplatser övervakas under sommaren av Miljöförvaltningen. Dit kan du vända dig för att få reda på hur det är med vattenkvaliteten och skötseln på just ditt favoritställe.

Till större badplatser räknas sådana som besöks av 75-100 badande en “normal sommardag”. För Göteborgs del innebär det att 20 bad ingår i den regelbundna kontrollen – 15 havsbad och 5 insjöbad. Här börjar vattenprovtagningen i slutet av maj och sedan tas nya prover var fjortonde dag under hela sommaren.

Badvattnets kvalitet avgörs framförallt av hur mycket och vilka bakterier som finns i det. Varje vattenprov bedöms som antingen tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Är proverna inte tjänliga tas omprov. I Miljöförvaltningens övervakning ingår förutom vattenprovtagning också en allmän bedömning av hur badplatsen i övrigt sköts – sanitära förhållanden och säkerhetsutrustning.

Algblomning– vid varmt väder och mer än 15 grader i vattnet kan en massiv tillväxt av planktonalger ske i näringsrikt vatten – så kallad algblomning. Detta kan inträffa även i områden som inte är påverkade av lokala utsläpp.

Eftersom vissa algarter kan producera giftiga ämnen kan algblomning i sig vara tillräcklig för att vattnet ska klassas som otjänligt. I Göteborg har detta ännu inte blivit aktuellt någon gång.

Men eftersom algblomning kan förekomma mycket lokalt kan det vara bra att följa några enkla tumregler: Undvik att bada i grumligt och algbemängt vatten och låt framförallt inte barnen bada vid kraftig algblomning.


پیمایش به بالا