FNskärper sanktioner mot Iran

Drygt ett och ett halvt år efter president Barack Obamas valseger, med löften om närmanden till gamla fiender, fortsätter USA att försöka påverka Iran med sanktioner.

[pro-player width=’320′ height=’240′ type=’FLV’ image=’https://setin.se/2010/bild/Obama2.jpg’]https://setin.se/2010/video/sanctions_on_Iran.f4v[/pro-player]

Två av de icke-permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet röstade emot: grannlandet Turkiet och Brasilien som nyligen ägnade sig åt egna diplomatiska ouvertyrer med Iran. En tredje icke-permanent medlem, Libanon, la ner sin röst.

Resolutionen stärker de befintliga ekonomiska och militära sanktionerna mot Iran men de var knappast den typ av hård bestraffning som den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton efterlyst – men det var icke desto mindre en framgång att få Ryssland och Kina att ställa sig bakom.

En talesman för det iranska utrikesministeriet kommenterade, enligt BBC, att detta var ett felaktigt steg som kommer att komplicera läget. Turkiska och brasilianska representanter sa i FN-skrapan att de befarar att sanktionerna riskerar att drabba vanliga iranier.

Utomstående bedömare konstaterade att vitala iranska intressen, som oljeexporten, inte berörs. Bland de nya åtgärderna ingår reseförbud och frysning av tillgångar för höga beslutsfattare i Iran med anknytning till atomenergimyndigheten och revolutionsgardet. Banker och en del företag innefattas också i restriktionerna.

Källa: svd.se

پیمایش به بالا