Slöjförbud het fråga i Europa

Debatten om förbud mot heltäckande slöja sprids som en löpeld i Europa. Flera länder vill införa förbud, medan Amnesty och Human Rights Watch protesterar. Fast många, inklusive muslimer, menar att förbud är motiverat på vissa platser.

Burkadebatten intensifieras i Europa. Belgien och Frankrike planerar förbud mot den heltäckande slöjan, det vill säga burka och niqab. Nederländerna och Danmark diskuterar förbud och Storbritannien, Tyskland, Spanien, Österrike, Schweiz och Italien överväger förbud.

Plötsligt dyker frågan upp i den offentliga debatten i nästan alla västeuropeiska länder. Ofta är den pådriven av högerextremistiska grupper, oro för islamsk fundamentalism och debatt om nationell identitet.

I Belgien skulle parlamentet folkomrösta om förbud på alla offentliga platser förra veckan. Parlamentet förväntades godkänna förbudet som innebär att kvinnor med heltäckande slöja döms till 15–25 euro i böter och/eller fängelsestraff upp till sju dagar. Men en regeringskris sköt omröstningen på framtiden.

Källa: SvD.se

پیمایش به بالا