Vulkanaska bakom europeiskt flygkaos

Vulkanutbrottet på Island har fått stora konsekvenser långt utanför landets gränser. Klockan 18 införs restriktioner över i stort sett hela Sverige. och klockan 22.00 stängs hela det svenska luftrummet. Sedan tidigare har de norska, danska, belgiska, nederländska, brittiska, irländska och delar av det tyska luftrummet stängts av. Också Frankrike och delar av Ryssland kan komma att stänga luftrummet.

 

[pro-player width=’430′ height=’253′ type=’FLV’]https://setin.se/2010/video/vulkan.flv[/pro-player]

 

Det kom som ett moln från klar himmel. Askan. På torsdagen vandrade askmolnet söder ut och klockan 22.00 på torsdagskvällen stänger Luftfartsverket all flygtrafik i hela landet.

– Vad jag vet är det första gången som vi har drabbats av något liknande i Sverige, säger Björn Stenberg vid Luftfartsverkets pressjour.

Strax efter klockan 16 meddelade Eurocontrol, som övervakar den europeiska flygtrafiken, att problemen med askan kan fortsätta i minst två dygn. Detta bekräftas också för DN.se av Reynir Bödvarsson, jordbävnings- och vulkanexpert vid Uppsala universitet, som säger att utbrottet har fortsatt med oförminskat styrka under torsdagen och att inget just nu tyder på att vindriktningen skulle ändras.

Det är vulkanen vid glaciären Eyjafjallajökull på Island som har fått Luftfartsverket att agera. I onsdags fick vulkanen sitt andra utbrott inom loppet av några veckor och askmolnen har nu nått norra Europa.

Ingen vet i dagsläget hur länge som utbrottet kommer att hålla i sig. Det kan handla om dagar, veckor eller månader. – Utbrottet fortsätter med oförminskad styrka. Vindriktningen är fortfarande stadig från väster och därför kan man räkna med flygproblem i flera dagar, säger Reynir Bödvarsson, jordbävnings- och vulkanexpert vid Uppsala universitet, till DN.se strax efter klockan 18.

– Historiskt sett så kan ett sådant här utbrott pågå i dagar eller också i månader, fortsätter Bödvarsson.

Förra gången som vulkanen vid Eyjafjallajökull hade utbrott var år 1821. Då pågick aktiviteterna i över ett år.

Vulkanaska kan orsaka stora problem om den sugs in i flygplanens motorer. Det är anledningen till Luftfartsverkets beslut att stoppa all trafik över landet från klockan 22.00 på torsdagskvällen. Redan klockan 18.00 införs restriktioner i hela landet utom på Gotland och över Östersjön.

Restriktionerna kan komma att drabba tiotusentals resenärer. Varje dag flyger omkring 65-85.000 passagerare via Luftfartsverkets flygplatser, uppger TT.

I förmiddags hade 2.500 resenärer drabbats på Arlanda och 300 avgångar till och från norra Sverige, Norge och Storbritannien har ställts in. Enligt Arlandas presstjänst kommer all större flygtrafik att stoppas klockan 18.00. Flygplatsen kommer dock fortsätta att hålla öppet, liksom på Landvetter, där trafiken stoppades klockan 14.00.

SAS ger pengarna tillbaka till de resenärer som drabbas, berättade SAS presschef Bertil Ternert för Ekot. Det räddade dock inte företagets aktie från att falla med över fem procent på Stockholmsbörsen.

Resenärer hos andra flygbolag har rätt att boka om eller boka av resan om flyget ställs in eller försenas i mer än fem timmar, enligt Konsumentverket.

SJ försöker kompensera flygbortfallet i norr med extrainsatta vagnar, men de har svårt att klara det eftersom de fortfarande kör med minskad kapacitet efter de svåra problem som drabbade tågtrafiken i vintras, rapporterar TT.

Källa: DN.se

پیمایش به بالا