Debatt om slöjor i Frankrike

Hör heltäckande slöjor på kvinnor hemma i Frankrike? På tisdagen lägger en ”burkakommission” fram sin rapport – men ledamöterna är djupt splittrade om huruvida ett förbud ska införas.

Kvinnor med heltäckande ansiktsslöjor ses allt oftare på gatorna i Paris, och i en del andra europeiska storstäder. I Frankrike, där de uppskattas vara allt mellan ett par hundra och uppemot två tusen, har de niqab- eller burkabärande kvinnorna fått huvudrollen i en het debatt som skapat stor splittring bland politiker, imamer och rabbiner.


På tisdagen ska en parlamentarisk kommission, som sedan ett halvår diskuterat ett förbud mot heltäckande slöjor på offentliga platser, lägga fram sina rekommendationer i nationalförsamlingen.

President Nicolas Sarkozy har länge uttryckt sitt ogillande mot slöjor som täcker hela ansiktet. Han anser att slöjan kränker kvinnans rättigheter och strider mot den franska republikens grundprinciper. Inför kommissionens rapport har presidenten sagt att han vill se en bred parlamentarisk uppslutning kring en resolution mot ansiktsslöjor, vilket skulle vara ett avståndstagande utan några juridiska påföljder.

Men alla i det konservativa regeringspartiet UMP går i samma takt. Sarkozys partikamrat Jean-Francois Copé, som sägs snegla mot presidentposten, har tagit täten i debatten genom att utlova ett lagförslag som skulle innebära böter för den som bär heltäckande ansiktsslöja. Bland de UMP-politiker som nu lagt sig i debatten går åsikterna isär om huruvida ett sådant förebud skulle vara totalt eller bara gälla i vissa offentliga byggnader.

Källa: DN.se


پیمایش به بالا