Rekordkallt i natt

kallt

Natten till trettondagen blev rekordkall i Sverige. Vid Hemavans flygplats uppmättes den lägsta noteringen under vintern med minus 38,8 grader och i Stockholm sjönk temperaturen till minus 20 grader.

De iskalla vindarna från Sibirien fortsätter att dra in över Skandinavien. I natt uppmättes rekordlåga temperaturer vid Hemavans flygplats i Västerbottens län med minus 38,8 grader. Också Gielas några mil söder från Hemavan fick det rejält kallt i natt med minus 38,7 grader.

– Så kallt har det inte varit tidigare i vinter, säger Ina Sulen, meteorolog på vädertjänsten Storm, till SvD.se.

Men det är inte bara norra Sverige som haft det ovanligt kallt i natt. I Stockholm uppmättes temperaturer runt minus 20 grader och i Simonstorp i Östergötland stannade termometern på minus 19,7 grader. Enligt Upsala Nya Tidning var dessutom minus 32,6 grader på Uppsala flygplats i natt.

Kylan ser dessutom ut att vara här för att stanna. Trettondagen blir lika iskylig som tidigare i mellersta och norra Sverige och en ljusning ser ut att komma först till helgen.

– Både torsdag och fredag blir kalla, men till helgen blir det några grader varmare. Men det är bara tillfälligt, redan nästa vecka blir det kallt igen, säger Ina Sulen.

Lika kallt är det dock inte i hela Sverige. I Skåne ligger temperaturerna på runt nollan och också på Öland har det varit plusgrader i natt.

– Kallast är det vid gränsen till Norge. Det är kyliga vindar från norra Ryssland som drar in, säger Ina Sulen.

Källa: svd.se

Bild: DN.se



پیمایش به بالا