Regimen gör allt för att tysta protester

16 azarIran tar till alla medel för att hindra oppositionella från att demonstrera. Sörjande mammIran tar till alla medel för att hindra oppositionella från att demonstrera. Sörjande mammor och studenter har frihetsberövats, internet har blockerats och journalister hindras från att rapportera från demonstrationerna.or och studenter har frihetsberövats, internet har blockerats och journalister hindras från att rapportera från demonstrationerna.

Iransk polis har drabbat samman med oppositionella på Ferdowsi-torget i centrala Teheran. Folk ropar slagord mot regeringen och polisen använder tårgas och batonger för att skingra demonstranterna.

Minst två kvinnor har gripits uppger den reformvänliga webbsidan Rah-e Sabz, enligt Reuters.

I dag, måndagen den 7 december, är det årsdagen av ett uppmärksammat mord på tre studenter. Mordet utfördes 1953 av shahens män och dagen högtidlighölls sedan dess som Studentdagen.

Efter det omstridda presidentvalet i somras då president Mahmoud Ahmadinejad blev omvald har oppositionen flera gången utnyttjat officiella högtider och minnesdagar till att demonstrera mot regimen. Regimen i sin tur har förbjudit ”olagliga” demonstrationer.

President Mahmoud Ahmadinejad vill förhindra att information om protester sprids utanför landet och polisen har varnat för att polisen kommer att slå till hårt mot alla “olagliga” demonstrationer.

Men de oppositionella låter sig inte hindras. “Den rikstäckande demonstrationen den 7 december ska en gång för alla avslöja hur svag och bräcklig basen för Ahmadinejads regering verkligen är, en regering som alltid hittar samma lösning till alla sina kriser: förtryck.” skriver den oppositionella sajten mowjcamp.

Tidigare har filmer som laddats upp på nätet använts för att visa världen vad som händer i Iran. Nu har utländska journalister förbjudits att rapportera om protesterna och enligt rapporter ska internet och även mobilnätet ha blockerats i centrala Teheran. Myndigheterna hoppas kunna minska protesterna genom att förhindra oppositionen från att mobilisera sina anhängare.

Enligt en journalist i Teheran var internet redan på lördagen så långsamt att det var “omöjligt att öppna ett mejl”, rapporterar New York Times. Utländska journalister verksamma i Iran har fråntagits sina pressleg under tre dagar, uppger flera medier, på måndagen tilläts de inte lämna sina redaktioner för att bevaka demonstrationerna.

Dussintals studenter uppges ha gripits under de senaste veckorna och drygt 20 mammor har frihetsberövats inför de väntade demonstrationerna. Mammorna samlades varje lördag i Leleh Park i centrala Teheran för att sörja och protestera mot våldet. De har alla förlorat barn i oroligheterna efter valet. Parkprotesterna började efter att 26-åriga Neda Agha-Soltan oprovocerat sköts till döds. Iranskan har blivit en symbol för det dramatiska efterspelet till presidentvalet.

Oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi, som hävdar att Mahmoud Ahmadinejad vann valet den 12 juni genom valfusk, kritiserar polisen och ger sitt stöd till demonstranterna.

”En stor nation låter sig inte tystas när någon tar dess röst” skriver han på sin hemsida Kaleme.

Källa: DN.se



پیمایش به بالا