Tjänar miljoner på pass från Sverige

svnenskt pass2

Försvunna svenska pass har blivit hårdvaluta på svarta marknaden – ett pass kan kosta upp till 80.000 kronor. De senaste två åren har 861 personer anmält att de har blivit av med minst tre svenska pass, visar nya siffror som DN tagit del av.

Totalt är 177.000 giltiga svenska pass försvunna.

– I verkligheten är det ännu värre, eftersom alla försvunna pass inte kommer med i statistiken. En del har till och med fått fler än 20 pass, berättar Kerstin Högback, kriminalinspektör på centrala gränskontrollenheten vid Rikskriminalen.

Sverige har sedan 2012 ett av världens mest säkra och svårförfalskade pass. Samtidigt har vi dålig kontroll på försvunna och stulna pass. Det betyder att dokumenten kan utnyttjas av personer som liknar den verklige passinnehavaren utan att behöva manipuleras.

Det har gjort att svenska pass är extra åtråvärda på den illegala marknaden. Efterfrågan är stor och ett svenskt pass kan kosta upp till 80.000 kronor. Att beställa ett nytt pass från polisen kostar 350 kronor, även för den som gång på gång har blivit av med sina resedokument.

Siffror från Rikspolisstyrelsen visar att 861 personer har anmält att de har blivit av med minst tre svenska pass under de senaste två åren. Två personer har under perioden anmält att de har förlorat tolv pass var.

Svenska pass har blivit vanliga i kriminella sammanhang, som exempelvis människosmuggling. Rikskriminalen berättar i en rapport att den turkiska gränskontrollen dagligen hittar personer som försöker resa med svenska pass.

Men det kan också finnas andra användningsområden. Polisen misstänker att kriminella som vill röra sig över gränser utan att bli registrerade utnyttjar någon annans pass. Det kan också användas av personer som åker till utlandet och öppnar bankkonton i någon annans namn.

– Vi är övertygade om att dokumenten används inom annan organiserad brottslighet också, från bedrägerier till terrorbrott, säger Kerstin Högback.

Trots att varje försvunnet pass finns registrerat i Interpols databas över försvunna dokument så är det ovanligt att passkontrollanterna reagerar när någon visar upp ett förlustanmält pass.

– Det är ytterst få länders gränskontroller som är uppkopplade mot Interpols databas, berättar Kerstin Högback.

Polisen har också sett att passets verklige ägare väntar med att göra en anmälan så att en annan person hinner utnyttja det.

Ett givet användningsområde är inom människosmuggling. En flykting som vill ta sig in i Schengen-­området får mot betalning tillgång till ett resedokument som godtas vid gränskontrollen. Trots att polisen alltså har starka misstankar om att de försvunna passen används inom organiserad brottslighet är det inte mycket man kan göra i dag.

– Vi har väldigt liberala regler i Sverige. Flera andra länder har skruvat åt reglerna och ställer tuffare krav, berättar kommissarie Lars Böhle, ansvarig för resedokument på Rikspolisstyrelsen.

Regeringen har nu tillsatt en utredning för att stoppa missbruk av svenska pass.

Ett sätt kan vara att Sverige går före EU med att kontrollera fingeravtryck i passen.

– Ingen tycker att det är rimligt att svenska pass ska utnyttjas i sådana här sammanhang. Vi måste se passen som en värdehandling, säger justitieminister Beatrice Ask till DN.

Man ska även undersöka om det ska bli svårare för en person som har förlorat många pass att få ett nytt.

källa: DN.se

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا